Muzejní noc v Žebráku

| 14.6.2024

Tradice pořádání muzejních nocí patří u nás i v dalších evropských metropolích již řadu let k vítaným prezentacím kulturního dědictví atraktivním způsobem. Muzea a galerie nabízejí návštěvníkům kromě večerních prohlídek svých stálých expozic a výstav také řadu doprovodných i kulturních programů a stávají se tak oblíbenými místy setkávání pro návštěvníky.

V Čechách se iniciativy pořádat festival muzejních nocí ujala Asociace muzeí a galerií ČR, která navázala na první Pražskou muzejní noc v roce 2004 pořádanou Národním muzeem. Letos tak slavíme jubilejní 20. ročník této akce, která se stále těší velkému zájmu veřejnosti.

Zahájení proběhlo 17. května ve Východočeském muzeu v Pardubicích, různorodé aktivity poběží až do 15. června. Termínově se tím navazuje na mezinárodní den muzeí, který se slaví od roku 1977 a připadá na 18. květen.

Muzejní noci se uskuteční téměř ve 200 městech a obcích, pořádá je 672 kulturních institucí. Mezi nimi nechybí ani muzea v Hořovicích a Žebráku, pobočky Muzea Českého krasu. Na co a kdy se tedy můžete těšit?

Žebrácké muzeum v budově na náměstí připravilo svou muzejní noc na pátek 14. června a tematicky vychází ze sezónní výstavy o ševcovském řemesle a místím obuvnickém cechu. Návštěvníci, malí i velcí, se mohou vydat na ševcovskou stezku, a po splnění úkolů získat výuční list tovaryše. Na programu se podílí také pracovníci oblíbené Hvězdárny Žebrák, očekávat můžete promítání a spoustu zajímavostí z astronomie. Pro děti si hořovický loutkářský soubor připravil pohádku o Popelce, jak na plese ztratila svůj střevíček. Srdečně zveme, začínáme od 17 hodin.

Vstupné 1,- Kč.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu