HRADOZÁMECKÁ NOC na Starém zámku

| 24.8.2024, 18:00 - 22:00

Kulturní program Muzea Hořovicka na Starém zámku v rámci celorepublikové akce. Obsahuje vystoupení souboru renesanční hudby a tance La Rossignol z Itálie, zahrnuje akordeonový koncert Jitky Baštové a nabídne přednášku o zajímavé historické postavě, šlechtičně Kateřině z Komárova.

Prázdninový program pro malé i velké návštěvníky, koná se za každého počasí. Přednáška proběhne v muzejní expozici, kde mi můžete rovněž prohlédnout i sezónní výstavu předmětů zachráněných ze zámku na konci 2. světové války. Patřily rodině knížat z Hanau a před nejistým osudem je z hromady harampádí po pobytu Rudé armády v červnu 1945 zachránil muzejník Dr. Josef Maličký.

Koncert akordeonistky Mgr. art. Jitky Baštové z Havlíčkova Brodu představí k výročí české hudby speciální pásmo složené ze známých melodií našich skladatelů 19. století. V letech 2004 – 2009 studovala na Konzervatoři Pardubice, kde absolvovala hru na akordeon. V průběhu studia přestoupila z klávesového na knoflíkový nástroj. Po absolvování konzervatoře byla přijata na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, kde v roce 2014 dokončila magisterské studium u prof. Borise Lenka. V roce 2013 absolvovala studijní pobyt ve Finsku na Sibeliově Akademii v Helsinkách.  Během studia hrála na akordeon zn. Pigini, od roku 2017 koncertuje na akordeon zn. Scandalli. Vyučuje též na ZUŠ J.V. Stamice Havlíčkův Brod – pobočka Přibyslav.

Program koncertu zde.
Osobnost Kateřiny z Komárova je obestřena řadou tajemství, na její činy si stěžoval známý kněz a kronikář Václav Hájek z Libočan, nakonec se její životní pouť završila ve vězení na Pražském hradě. O této historické postavě bude v rámci akce přednášet Mgr. David Venclík, Ph.D.

Srdečně zveme, kostýmy vítány.

Sobota 24. srpna 2024 od 18:00 – 22:00 hodin
Vstupné plné 90,- Kč / snížené 60,- Kč.

Akce se koná za finanční podpory města Hořovice a ve spolupráci s Italským kulturním institutem.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu