Ševci, svrškaři, příštipkáři

| 27.3. - 28.10.2024

Letošní sezónní výstava v prostorách žebráckého muzea pojednává o obuvnickém řemesle a věnuje se také místnímu ševcovskému cechu. Přibližuje jeho historii, seznamuje s používaným nářadím a typickým vybavením řemeslnické dílny, pojednává o tradicích, prezentuje dokumenty o mistrech a tovaryších. V minulosti patřili ševci k nejpočetnějším řemeslníkům v Žebráku, nechybí zde proto ani jejich slavnostní cechovní prapor.

Prezentovány jsou rovněž předměty z bohatých muzejních sbírek, které pocházejí z dílen žebráckých i berounských ševců první poloviny 20. století. Mezi používaným různorodým nářadím (struhák, kladivo, řezák) najdeme i materiál v podobě kůží, pomůcky jako napínáky, obuvnické šicí stroje a nechybí ani díly na spravení bot, například podpatky, podrážky, háčky, jaké se používaly ještě nedávno v opravnách obuvi. Zastoupeny jsou zde boty pánské, dámské, domácí též vycházkové, k vidění jsou nákresy i šablony.

Ševcovská terminologie zaznívá dodnes ve výrazech jako „neposedné šídlo, ty jsi ale kopyto, nemám ani floka“. K zajímavostem patří, že Tylova divadelní hra Fidlovačka nese označení nástroje na hlazení kůží a říkalo se tak i lidové zábavě ševců v pražských Nuslích. Vzpomenout lze známé ševce z pohádek, například o princezně Jasněnce nebo Večerníček o loupežníku Rumcajsovi.

Na webových stránkách www.muzeum-beroun.cz najdete průběžně informace o chystaném doprovodném programu, vyzkoušet si můžete během prohlídky kvíz o historii obuvi od gotiky po baťovky.

Vernisáž sezónní výstavy probíhá ve středu 27. března od 16 hodin. Vystoupí žáci ze žebrácké pobočky ZUŠ Josefa Slavíka Hořovice ze třídy dechových nástrojů paní učitelky Gembické.

Výstava je otevřena od dubna do října o víkendech a svátcích od 9 do 17 hodin (polední přestávka  12:00-12:45). Doprovodné programy, komentované prohlídky a vstup ve všední dny lze předem domluvit na: horovice@muzeum-beroun.cz. Srdečně zveme.





| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu