TZ Velikonoční výstava Hořovice – 31. 3. 2023

Tisková zpráva |

Tisková zpráva

Velikonoční výstava v Hořovicích

Beroun 20. března 2023

V Muzeu Hořovicka bude nově k vidění výstav velikonočních pohlednic zapůjčených Ilonou Voráčkovou a různými technikami zdobených kraslic od sběratelky Boženy Musilové.

Uvidíte vajíčka opletená, s lidovými tvary tvořenými slámou, zkrášlená drátkováním nebo malovaná. Nechybí ani předměty ze sbírek Muzea Českého krasu jako například řehtačky, pomlázky či pečicí formy.

Velikonoční svátky vycházející nejen z křesťanské tradice, zahrnují také řadu lidových zvyků. Dozvíte se také zajímavosti o slavení masopustu a průvodech maškar. Víte, jak oblečený chodí laufr a co je jeho úkolem? V této době se rovněž probouzí jarní příroda, proto se na motivech velikonočních dekorací často objevují kuřátka, ovečky nebo zajíčci.

Chcete vidět slepici, která snáší zlatá vejce? Navštivte v průběhu dubna areál Starého zámku v Hořovicích.

Výstava je doplněna vědomostním i tvořivým doprovodným programem

Vernisáž proběhne v pátek 31. března od 17 hodin.

Na slavnostním zahájení vystoupí flétnový soubor žáků ZUŠ Josefa Slavíka Hořovice.

Otevřeno o víkendech a velikonočních svátcích 9 – 12 a 12:30 – 17 hodin

1. 4. – 30. 4. 2023

Muzeum Hořovicka

Starý zámek, Vrbnovská 27

Hořovice

PRO ŠKOLY

Velikonoční prohlídka v Muzeu Hořovicka

V návaznosti na Velikonoční výstavu nabízíme školám její komentovanou prohlídku. Během doprovodného programu se žáci podrobnějí seznámí s lidovými zvyky vážícími se k době masopustu i maškarních průvodů.

Přiblížíme si rovněž krátce křesťanské svátky Velikonoc vycházející z pohanských oslav jarní přírody. Na závěr nás čeká vědomostní kvíz s úkoly a rukodělná aktivita tvoření malé velikonoční dekorace.

Program je vhodný pro MŠ a 1. stupeň ZŠ (1. – 3. třída), trvá 50 minut a cena je 30 Kč/žák.

Objednávky jsou možné na termín 27. – 30.3.2023 na emailu horovice@muzeum-beroun.cz nebo na telefonu 601 374 251 u vedoucí Muzea Hořovicka (v pracovní dny).




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu