„…to je žrádlo, čověče! Ještěže sme sem jeli…“

Nepřehlédněte | pozvánka na výstavu

Jak může napovědět hláška z filmu Ecce homo Homolka použitá v titulku, řeč nebude o ničem jiném než o jídle.   Vzpomenete si, jak vám chutnalo u vody, pod stanem nebo například na výletě? Pamatujete si, jak jste spali „pod širákem“ a vařili v kotlíku? Tyto a další způsoby stravování Vám představí aktuální výstava Muzea Českého krasu a Západočeského muzea v Plzni Na plotnu zapomeňte! Stolování v přírodě v průběhu staletí.

Výstava mapuje způsoby stravování pod širým nebem jako oblíbené piknikování, turistické svačiny, trampské kotlíky a další. Přibližuje podoby a proměny tohoto společenského fenoménu od konce 19. století až do současnosti.

Cílem výstavy je na základě dochovaných předmětů a dokumentů přiblížit návštěvníkům různé způsoby stravování v přírodě. Při zvažování zvoleného tématu jsme vytýčili tři tematické oblasti. První sledovanou oblastí je stravování při volnočasových aktivitách, dalším tématem je zajištění stravování během pracovní činnosti. Poslední tematický celek mapuje povahu jídla při výročních obyčejích.

Stravování pod širým nebem je v té či oné formě běžnou součástí života každého z nás. O to více nás může překvapit, jak lidská paměť v některých momentech selhává a rutinní události všedního dne se ztrácí v mlze minulosti.

Období našeho zájmu začíná v 19. století, kdy rozvoj technologií stojí u vzniku pomůcek pro transport potravin a kdy nárůst volného času širších vrstev obyvatel umožnil masové rozšíření volnočasových aktivit. Zájem o nově se ustavující sporty přiváděl stále větší množství lidí do volné přírody, ne již za účelem odvedení práce, ale za potěšením, které dlouho zůstávalo doménou privilegovaných vrstev.

Na výstavě představíme počátky turismu a jiných sportů jako odrazových můstků pro vznik sítě restauračních zařízení, rozšiřování oblíbeného kempování a zdokonalování pomůcek pro pobyt v přírodě, podoby rozvoj skautingu a trampingu atd. Připomeneme si i formy stravování při práci nebo ve svátečních chvílích. Zmíníme i některé vynálezy, které nám dnes již běžně usnadňují přepravu jídla a pití do přírody.

Pomyslnou časovou osu necháme plynout až do dnešních dnů a podíváme se na to, jak se změnil obsah výše uvedených aktivit, a co přináší lidem pobyt a jídlo v přírodě dnes.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu