Učitel Tomáš Petříček představuje svá umělecká díla ve výloze Jenštejnského domu

Galerie ve výloze IV. - Tomáš Petříček | duben 2021

Mgr. Tomáše Petříčka znají stovky absolventů berounské SPgŠ jako dlouholetého a nadšeného učitele výtvarné výchovy. Ne všichni však vědí, že umění se věnuje také ve volném čase.

Svá díla vystavuje do 19. dubna 2021 v Jenštejnském domě v rámci projektu Galerie ve výloze, který připravuje Muzeum Českého krasu. K vidění jsou obrazy zachycující Beroun a jeho okolí, stejně tak jako abstraktní tvorba a dokonce i jedna figurální plastika.

Mgr. Tomáš Petříček (1975) bydlí a tvoří Berouně. Vystudoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích a na Masarykově univerzitě v Brně. Tento obor také dodnes vyučuje na berounské Střední pedagogické škole  Má za sebou více než 40 samostatných či kolektivních výstav v ČR i v zahraničí. Je členem volného výtvarně-filozofického sdružení Vytržení, působí také v Sdružení středočeských výtvarníků. Jeho styl je originální a nezaměnitelný, pohybuje se mezi kubismem a novou figurací. Inspirací jsou mu světoví velikáni (Picasso, Bacon, Kupka). Z barev převládá žlutá s modrou a jejich sekundární tóny – ve svých obrazech používá subtraktivní míchání barev a dodržuje pravidlo zlatého řezu. Používá techniku akrylu na neorámovaném plátně, aby výsledek působil bezprostředně.

Projekt Muzea Českého krasu s názvem Galerie ve výloze proměnil jednu z výloh Jenštejnského domu, která je jinak běžně používána pro propagaci aktuálních muzejních výstav, v improvizovanou minigalerii. V centru města tak máte možnost prohlédnout si díla místních výtvarníků. Prezentace děl regionálních umělců se ve výloze střídají po dvou týdnech. Předchozí výstavy byly věnovány knižním ilustracím Kameela Macharta, výtvorům žáků berounské ZUŠ Václava Talicha, které vznikly při distanční výuce a kresbám Jana Kobyláka. Po skončení Petříčkovy výstavy zde představí svá díla pan Vorlický.

Zájemci z řad regionálních umělců, kteří mají chtějí představit svá díla v těchto prostorách, mohou kontaktovat produkci muzea: produkce@muzeum-beroun.cz, 601374205.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu