V Galerii ve výloze vystavuje berounský malíř Tomáš Šmejkal

Galerie ve výloze | 3. - 17. května 2021

Malíř Tomáš Šmejkal je dlouhodobě výraznou součástí berounské výtvarné scény. Jeho díla si nyní můžete prohlédnout na náměstí ve výloze Jenštejnského domu díky projektu Muzea Českého krasu s názvem Galerie ve výloze.

Tomáš Šmejkal (*1967)

Po otci Jiřím zdědil výtvarné nadání a láskyplný vztah k přírodě. Ačkoliv výtvarné umění nestudoval, bravurně ovládá techniku perokresby, akvarelu či olejomalby. Častým motivem jsou mu zákoutí Berouna i krajina v jeho okolí. V jeho tvorbě se projevuje i vášeň pro entomologii – precizní vyobrazení brouků, motýlů a jiného hmyzu si našla cestu řady interiérů i domácích sbírek. Za sebou má řadu samostatných i společných výstav, mj. Dantom bohema v Muzeu Českého krasu (2019). Jeho výtvarný styl je ovlivněn Rembrandtem.

Ve výloze můžete spatřit obrazy zachycující přírodu Českého krasu, Křivoklátska a v okolí Berounky, která je Šmejkalovou oblíbenou inspirací. Výstava potrvá do 17. května 2021.

V blízké době by se měla odehrát plnohodnotná výstava Šmejkalových děl. Pokud to aktuálně platná protiepidemická opatření umožní, proběhne ve čtvrtek 3. června od 17 hodin v Městské galerii Beroun (Duslova vila) slavnostní vernisáž výstavy, kde se představí společně s Danielem Kreisslem.

Projekt Muzea Českého krasu s názvem Galerie ve výloze proměnil jednu z výloh Jenštejnského domu, která je jinak běžně používána pro propagaci aktuálních muzejních výstav, v improvizovanou minigalerii. Přímo v centru města tak máte možnost prohlédnout si díla místních výtvarníků. Prezentace děl regionálních umělců se ve výloze střídají po dvou týdnech. Předchozí výstavy byly věnovány pedagogovi berounské SPgŠ Tomáši Petříčkovi, knižním ilustracím Kameela Macharta, výtvorům žáků berounské ZUŠ Václava Talicha, které vznikly při distanční výuce a kresbám přírody od Jana Kobyláka.

Po skončení Šmejkalovy výstavy zde představí svá díla umělkyně Alina Slee.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu