Oppida – naše první města

Komentovaná vycházka s archeoložkou - Stradonice | 17. července 2021, 10.45-14 hod.

Muzeum při terénní exkurzi představí stradonické oppidum

Muzeum Českého krasu zve na komentovanou vycházku na bývalé keltské oppidum nad Stradonicemi.  Uskuteční se v sobotu 17. července 2021.

V doprovodu archeoložky Mgr. Jany Šuchmové si prohlédnete pozůstatky hradiště. Dozvíte se, co vše z nich odborníci zjistili o době, kdy bylo vzkvétajícím sídlištěm. Tehdy jste zde mohli potkat nejen místní, ale i zahraniční kupce, kováře a skláře. Razily se zde např. mince, první na našem území. Porovnáme Stradonice s dalšími oppidy na území dnešních Čech,  Německa či Francie, abychom si zasadili vývoj v našem regionu do celoevropského kontextu. O tomto všem si budeme vyprávět nejen cestou na oppidum, ale i ve stínu lesa na vrcholku hradiště. Ideální příležitost spojit procházku s piknikem!

Před začátkem vycházky se sejdeme na návsi ve Stradonicích (přímo za lávkou). Sraz je v 10:45.

Spojení autobusem z Berouna je možné do zastávky Nižbor, Stradonice, lávka. Autobus odjíždí v 10:02 z autobusového nádraží nebo v 10:09 od Černého koně.

Vycházka je vhodná pro všechny věkové kategorie, celková délka cca 2,5 km, převýšení 130 m. Půjdeme po cestě používané zemědělskými stroji, která není vhodná pro kočárky. Po skončení komentované procházky můžete navštívit Informační centrum keltské kultury na nižborském zámku (2,5 km), kde vám Ústav archeologické památkové péče středních Čech představí svět Keltů v moderní expozici. Cena 30 Kč/dospělý, 15Kč/dítě, 60 Kč/rodina.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu