Bylo nebylo: Berounsko před listopadem 89

|

14. 10. – 6. 12. 2009

Výstava Bylo-nebylo před listopadem 1989 v berounském muzeu Českého krasu byla určena jak pro ty, kteří poslední roky komunistického režimu v Československu znají jen z vyprávění v hodinách dějepisu, ale i ty, kteří tuto dobu prožili. Výstava připomněla historickou realitu brigád socialistické práce, pionýrských slibů a cvičení civilní obrany, ale také běžné každodenní starosti a radosti, které Vás provázely a vytvářely tak obraz Berounska před rokem 1989.

Návštěvníci berounského muzea zavzpomínají na dobu před listopadem ’89

Lucie Zemanová, 18.10.2009

Chcete zavzpomínat na dobu před listopadem ’89? Na typické hračky, kosmetiku nebo na dnes už zastaralou elektrotechniku? Potom navštivte Muzeum Českého krasu v Berouně, kde je výstava na toto téma k vidění a podle redaktorky Lucie Zemanové stojí za to. Při prohlídce se prý totiž nostalgicky zamyslíte i zaručeně pobavíte…


Na dobu před listopadem ’89 vzpomíná každý z nás jinak. Někdo s úsměvem na rtech, jiný spíše s hořkostí v ústech. A to potvrdila i Barbora Kailová, která se na výstavě v berounském muzeu podílela. Podle ní ale většina zážitků souvisí s životními obdobími jednotlivých lidí. Někdo tak na dobu před listopadem ’89 vzpomíná pozitivně právě proto, že končil studia nebo vychovával své děti.

Výstava je skutečně ze života, a tak můžete v berounském muzeu vidět věci, které měl každý z nás doma. Vystavené exponáty se ale samozřejmě neprohlíželi mlčky. Na vernisáži vzpomínal snad každý a výjimkou proto nebyl ani Jiří Topinka z berounského archivu, který se na výstavě také podílel a který vzpomínal na dobu, kdy chodil do Pionýra. A k období normalizace měla co říct také Zdeňka Palatová, která přesto, že vidí v dnešní době velká pozitiva, na minulá léta vzpomíná s láskou, a to i kvůli své svatbě.

Pokud byste si i vy chtěli připomenout dobu před listopadem ’89, přijďte si zavzpomínat do berounského muzea. Výstava tu potrvá až do 6. prosince.

Reportáž z výstavy v zahraničních médiích




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu