Zájemci o starožitné hodiny se sejdou v Berouně

Tip na výlet | 5. 12. od 17 hodin

Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

Výstavy starožitných hodin jsou mezi sběrateli a dalšími návštěvníky velmi oblíbené. Ještě větší pozornost poutají hodiny, které jsou doplněny zvonkohrami či pohybovými automaty. O těch nejzajímavějších bude 5. prosince od 17 hodin v Muzeu Českého krasu vyprávět Mgr. Miloš Klikar.

Ten je mimo jiné i autorem probíhající výstavy Hodiny ze Schwarzwaldu. Ta představuje výběr z jeho unikátní sbírky. Jejím základem jsou právě slavné „švarcvaldky“, tedy hodiny vyráběné od poloviny 17. století převážně z tvrdého dřeva a později i mosazi.

Při komentované prohlídce bude vyprávět, jak se dostal ke sbírání „švarcvaldek“ a představí množství historických hodin, z nichž některé jsou opravdovými unikáty. Poznáte například závěsné a skříňové hodiny, stroje s hracími píšťalovými mechanismy, tanečními figurkami, skleněnými zvonky a ciferníky s lidovým dekorem.

IMG_6815.JPG

Představeny budou také hodiny považované za vrchol řemeslné zručnosti. Označují se jako píšťalové a hrají různé melodie. Součástí mnoha těchto hodin jsou i různé pohyblivé figurky jako muzikanti či tanečníci. Tyto hodiny se začaly vyrábět asi od roku 1780, dále pak následovaly hodiny s různými pohyby znázorňující řemeslné výjevy (krejčí šije šaty, voják pochoduje na vartě atd.).

Nejcennější jsou různé astronomické hodiny a orloje ukazující více funkcí na jednom ciferníku. Orloje ukazují hodiny, dny v týdnu, měsíce, roky, znamení zvířetníku a také různé fáze měsíce nebo střídání slunce a měsíce (den a noc).

V rámci komentované prohlídky budou mít návštěvníci možnost vidět i některé hodiny v chodu. Zájemci mohou také případně požádat o radu při určování vlastních hodin.

Převzato z: http://www.novinky.cz/vase-zpravy/stredocesky-kraj/beroun/161-13970-nejen-sberatele-historickych-hodinovych-stroju-se-sejdou-v-beroune.html




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu