Pohádková země Vítězslavy Klimtové

|

Výstava potrvá do 9. 1. 2011

Vítězslava Klimtová je známá spisovatelka, grafička, ilustrátorka a objevitelka pohádkové země.

Vánoční výstava nabídla malý kousek kouzelného světa plného skřítků, víl, vodníků a dalších obyvatel pohádkové země, kteří našli po dobu vánoc svůj domov v našem muzeu. Jejich objevitelka, paní Vítězslava Klimtová je známá grafička, ilustrátorka, ale především autorka mnoha knih o strašidlech a skřítcích. A právě některé z postaviček jejích „Lexikonů ohrožených druhů strašidel“ se u nás zabydlely. Viděli jste lesní i vodní obyvatele,  skřítky domácí a projdete si místo, kde „Svět je krásný a lidé jsou dobří“ a jak věří jejich autorka „a bude ještě líp“. Knihy paní Klimtové byly po dobu trvání výstavy k prodeji na pokladně muzea.

V berounském muzeu straší

Berounské muzeum má pro vás novou výstavu – jde o část pohádkové země Vítězslavy Klimtové, podbrdské spisovatelky, grafičky a ilustrátorky. Ta svůj dům v Pičíně na Dobříšsku už před lety proměnila ve svět plný skřítků, víl a vodníků. Některé z postaviček teď na čas přesídlily na náměstí do Berouna, do místního muzea.


Vánoční výstava Pohádková země Vítězslavy Klimtové bude v berounském muzeu do začátku ledna. Jak Regionu řekla etnografka Klára Pilíková, ze strany muzea jde o takový vánoční dárek dětem z Berounska.

Ovšem nejen díky vánočnímu času se v muzeu rozhodli pro výstavu pohádkových bytostí. Také v samotném objektu mají se strašidly zkušenosti – vždy na Silvestra se tu zjevuje bílá paní. Až bude berounským muzeem procházet letos na Silvestra, bude tu mít spoustu kamarádů. Na návštěvníky čeká ve výstavní síni v mezipatře skoro 30 nejrůznějších pohádkových bytostí, jedna hezčí než druhá – a navíc s dobrým charakterem.


Mít někde jen hodná strašidla je ale dost výjimečné – a lidé, kteří procházejí po náměstí kolem muzejních vrat, to vědí, někteří z nich totiž mají ze strašidel obavy.

Petr Kološ, Český rozhlas Region, 4. 12. 10

Záznam vystoupení pro děti v Městské knihovně v Šumperku. Účinkuje Vítězslava Klimtová a Pavel Půta.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu