Průkopníci podnikání na Berounsku

|

Výstava o průkopnících podnikání na Berounsku, kterou od 20. ledna připravilo Muzeum Českého krasu v Berouně, nese podtitul Nahlédnutí do podnikatelského světa 19. a 1. poloviny 20. století.

Průmyslové podnikatelstvo se jako profesní a sociální skupina začalo formovat v českých zemích od konce 19. století a právem se následně vypracovalo mezi uznávanou společenskou elitu. Tato aktuální výstava představuje nejvýznamnější podnikatele a podnikatelské rodiny, které se svými hospodářskými, veřejnými i kulturními aktivitami nesmazatelně zapsali do tváře berounského regionu. Na základě pestrých životních osudů expozice zároveň líčí nejen jejich vzestup, ale i pád po únorových událostech 1948. Výstava je splacením určitého dluhu vůči těmto osobnostem, protože z odkazů jejich činnosti čerpáme dodnes a ve společnosti o nich dosud často panují předsudky z dob komunismu (na archivním snímku nižborští skláři v roce 1907).

V Berouně se můžete seznámit s historií tamních podnikatelských rodů

Lucie Zemanová 23.01.2010 15:40, Český rozhlas

Chcete nahlédnout do historie podnikatelských rodin na Berounsku? Potom navštivte Muzeum Českého krasu v Berouně, kde právě probíhá výstava mapující nejvýznamnější podnikatelské rody v regionu. Návštěvníci se tak dozví nejen o jejich vzestupu, ale i o pádu po únorových událostech roku 1948.

Rückl, Kříž, Jelínek nebo Daubek – to jsou jen některá jména podnikatelů, kteří se nesmazatelně zapsali do historie berounského regionu. Připomenout je návštěvníkům chce berounské muzeum, které tomuto opomíjenému tématu věnovalo přízemí i část prvního patra. Kurátorka výstavy Dana Hradilová si toto téma vybrala také kvůli současné hospodářské krizi, která komplikuje život i celé řadě podnikatelů. Navíc je spoluautorkou encyklopedie, která mapuje podnikání v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Rozhodla se proto knihu převést do vizuální podoby.

Dana Hradilová výstavu postavila na dvaceti podnikatelských rodinách. Vybrala si takové podniky, které svým významem přesáhly hranice regionu a tím, kdo na výstavě nemohl chybět, je jednoznačně rod Rücklů a jejich nižborská sklárna, která na Berounsku působí přes jedno století. Po asi padesátileté odmlce se potomek rodu Jiří Rückl rozhodl sklárnu koupit a opět rozvíjet sklářské řemeslo.

Podle Jiřího Rückla je dobře, že taková výstava vznikla právě v této době. Vy si významné podnikatelské rodiny Berounska můžete připomenout až do 6. června v Muzeu Českého krasu v Berouně.

Interaktivní upoutávka na připravovanou výstavu

Interaktivní pozvánka na výstavu




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu