Aristokrat musel mít přehled o čase

Rozhovor | povídání s muzejníky

Naděje Pavlíčková - pokladní a průvodkyně

Dalším novým pracovníkem, se kterým se můžete v muzeu setkat je  nová pokladní a průvodkyně – Naděje Pavlíčková. Na pokladně muzea Vám ráda zodpoví vaše dotazy a doporučí zajímavé výstavy a expozice, které můžete navštívit.


Jak dlouho už v Berouně žijete?
Beroun je sice mé rodné město, ale nikdy jsem zde nebydlela. Žila jsem v Kublově a teď asi osm let přebývám v Žebráku.

Jaký vztah máte k regionu?
Silný a kladný. Na Berounsku a Hořovicku jsou tajemná a krásná místa a stavby. Jsem ráda, že se nachází v mé blízkosti.

Jaké máte koníčky?
Velmi ráda čtu, teď naposledy to byl Dutkův příběh „Slečno, ras přichází“. Když máme čas, jdeme s přítelem na různé výstavy a vernisáže. Pokud můžeme, vyrazíme do lesa jen tak na procházku. Výlet třeba na Koukolovu horu, Vraní skálu nebo Plešivec je k nezaplacení.

Jaká je vaše funkce v muzeu?
Pracuji zde jako pokladní, průvodce a dozor.

Co vás na práci baví?
Těší mne, že jsem v kontaktu s lidmi. Většinou jde o zajímavé osoby, takže se toho mohu hodně dovědět.

Co byste v muzeu doporučila?
Ze stálých expozic bych určitě doporučila návštěvu Horní brány (Plzeňské). Otevřena je  v období od května do října a to každou středu a sobotu od 9.00 do 13.00. V ostatní dny je možné věž navštívit po domluvě. Musím doporučit také novou výstavu, která byla zahájena 18. ledna 2012 nazvanou „Vstupujte tiše – příběh pánské pracovny 18. století.“ Nyní už vím, že výstava nabídne plno netradičních předmětů. Například různé druhy hodin, které jsou zajímavé nejen svou přesností, ale i uměleckým zpracováním. Každý správný šlechtic musel mít jistě přehled o tom, kolik je hodin.

Jak jste se k práci v muzeu dostala?
Zajímaly mne obrazy a dobrodružný život Jaroslava Hněvkovského, žebráckého „malíře Indie“. Chtěla jsem pracovat v oblasti kultury a vzdělávání. Přihlásila jsem se do výběrového řízení a podařilo se spojit příjemné a užitečné.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu