Vzpomínka na Beroun v období po smrti Jana Palacha

|

Ve středu 29. ledna 1969 vyšlo pravidelné číslo Budovatele, novin berounského ONV a místního Okresního výboru KSČ.

Navzdory smrti Jana Palacha se v Berouně před padesáti lety jako by ani nic nedělo. ONV jen stihl své spoluobčany pochválit za konstruktivní přístup k politice a klid.

Přitom v sobotu 25. ledna se konal pohřeb Jana Palacha, kterého se účastnili i Berounští. Iniciativa vzešla z řad studentů gymnázia. Poté, co na ředitelství školy předložili písemné povolení od rodičů, mohli se v davu mnoha desítek lidí vydat z Berouna na Olšanské hřbitovy. Pěšky.

Mezi nimi i současná muzejnice Ivana Macháčková, která vzpomíná např. na průchod Rudnou, na ulice lemované zdravícími a plačícími lidmi, nebo na nádraží stojící osobní vlak, který (zpoždění, nezpoždění) trpělivě čekal, až k němu tento smutný průvod dorazí.

Lednové dny v zajímavé náhodě vedle sebe svedly tragická výročí. Takřka na den přesně padesát let před činem Jana Palacha byli německými jednotkami freikorps ubyti Karl Liebknecht a Rosa Luxenburgová, teoretici německé sociálnědemokratické levice, dnes bychom řekli protiváleční političtí aktivisté.

PhDr. Zdeněk Polanský




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu