Japonská vazba

výtvarná dílna | KAPACITA PROGRAMU JE NAPLNĚNA, JIŽ NENÍ MOŽNÉ SE OBJEDNAT (21. 3. od 10:00)

Muzeum Českého krasu, Husovo nám. 87, Beroun

V posledních letech je měsíc březen vnímán jako měsíc knihy a internetu, berounské muzeum se v této souvislosti rozhodlo obrátit pozornost k tradičním knihám. Ve spolupráci s Bc. Kateřinou Brindzovou, která se zabývá ruční výrobou knižních vazeb, jsme na 21. března 2015 od 10.00 hod. připravili v prostorách muzea Knihařskou dílnu – japonská vazba.

Účastníci dílny si budou moci z připravených materiálů vytvořit vlastní knihu. Zvolí si formát knihy a nařežou si lepenkové desky a papíry do knižního bloku. Z připravených škrobových dekorativních papírů si polepí desky. Přední desku si mohou dozdobit popisným štítkem, dokreslit, vlepit donesený obrázek či fotografii.  Po zalisování knihy prošijí hřbet společně s deskami. Šití lze dozdobit korálky nebo knoflíky.

Kapacita dílny je 15 osob, časová dotace 180 minut.

KAPACITA PROGRAMU JE NAPLNĚNA, JIŽ NENÍ MOŽNÉ SE OBJEDNAT

Japonská knižní vazba vychází z čínského tradičního knihařství. Charakteristickými znaky jsou měkké papírové či kartónové desky, využití harmonikové skladby papíru a vnější viditelné šití knižního bloku zároveň s deskami. Existuje deset základních typů vazeb, z nichž vychází mnoho dekorativních složitějších variací. Japonská knižní vazba šitá na čtyři díry a její různé modifikace, se staly oblíbenou a jednoduchou formou zpracování zápisníků, fotoalb, památníků či skicářů. Zhotovení knihy nevyžaduje nadstandardní výtvarné a rukodělné dovednosti.

Akce se uskutečňuje za finanční podpory města Beroun.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu