Hrady a zámky na historických fotografiích

| 29.3. - 9.6.2024

Sezónní výstava Muzea Hořovicka ve Starém zámku představuje jedinečné historické fotografie zapůjčené ze sbírky Mgr. Pavla Scheuflera. Zastoupené obrázky dokumentují rozmanité přístupy i pojetí v zobrazování hradů a zámků různými foto-technikami. Reprezentují je fotografické vizitky a kabinetky, dále najdeme stereofotografie a rovněž velké reprezentativní formáty, od mokrého kolodiového procesu po bromostříbrnou fotografii.

Podkladem pro vystavené snímky byl také velkoformátový skleněný negativ velikosti 25x 32 cm, skleněný negativ 18 x 24 cm i 13 x 18 cm a stereonegativ či stereosnímek rozměrů 8,5 x 17 cm.

Autory vystavených snímků jsou nejznámější fotografové působící na přelomu 19. a 20. století, jako František Fridrich, František Krátký, Rudolf Bruner-Dvořák a jeho bratr Jaroslav, autor časově nejmladších záběrů. Nechybí také významný fotoamatér Eduard Petrák. Představeny jsou oblíbené i méně známé středočeské hrady a zámky, jejich interiéry i exteriéry v tehdejší podobě.

Prezentovány na výstavě jsou také vybrané litografie ze sbírek Muzea Českého krasu, zachycující převážně hrady Karlštejn, Točník, Žebrák či Křivoklát. Doplňuje je ukázka historických fotoaparátů.

Vernisáž proběhne v pátek 29. března od 13 hodin s osobní účastí Mgr. Pavla Scheuflera. Během komentované prohlídky poukáže na vybrané fotografické techniky a v následné besedě se bude věnovat historii fotografování.

Výstava „Hrady a zámky na historických fotografiích“ je otevřena od 30. března o víkendech a svátcích v čase 9 -12 a 12:30 – 17 hodin a potrvá až do 9. června.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu