Velikonoční zvířátka s Miluší Šímovou

| 28.3.2024 13:00 - 17:00

Srdečně zveme děti i dospěláky v rámci oslav Velikonočních svátků do prostor žebráckého muzea. Zapojit se můžete do tvoření zvířátek, symbolů jarní přírody, z vizovického těsta. Poprvé upekli figurky členové rodiny Lutonských ve známé moravské obci Vizovice již před více než 200 lety. Byli to pekaři a prodávali svoje zboží na trzích, kde se figurky těšily velkému zájmu zejména dětí. Těsto z mouky a vody je tvárný materiál a dají se z něj udělat rozmanité postavy, ozdoby i náročnější dekorace dle vlastní fantazie.

V prostorách Městského muzea v Žebráku, v horním patře budovy umístěné přímo na náměstí, se můžete ve čtvrtek 28. března 2024 od 13 hodin setkat se zkušenou lektorkou Miluší Šímovou z Berouna. Vizovickému pečivu se věnuje už více než 40 let a za tu dobu vytvořily její ruce tisíce zvířátek i postaviček. Za svoji zručnost obdržela cenu města Berouna a je nositelkou ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje.

Potkat ji můžete na Velikonočních i Vánočních trzích, jarmarcích, ve skanzenech a na lidových slavnostech. Začínala tvorbou dárků pro svoje přátele, ale nyní své zkušenosti ráda předává dalším generacím. „Jednoduché ozdoby zvládnou snadno i děti“ říká Miluše Šímová, která pracovala jako vychovatelka a později učitelka pracovní výchovy ve speciální škole.

Dlouholeté zkušenosti s vizovickým pečivem popsala v knize „ Tvoříme z těsta od jara do zimy“. Přijďte zahájit Velikonoční prázdniny společně s Miluší Šímovou a vytvořte si neobvyklý dárek nebo dekoraci do domácnosti.

Městské muzeum v Žebráku
Čtvrtek 28. března 2024 od 13 do 17 hodin
Náměstí 89, Žebrák

Vstupné 50 Kč

Pro zajímavost přikládáme rozhlasovou reportáž s paní Šímovou.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu