Geologicko – botanická exkurze

Exkurze | 20. 5. 2012

Sraz účastníků po 9 hod. v Srbsku pod vlakovým nádražím

Vážení zájemci o živou a neživou přírodu Českého krasu, Muzeum Českého krasu vás srdečně zve na již tradiční jarní geologicko-botanickou exkurzi s odborným výkladem přírodních pozoruhodností a se sběrem četných zkamenělin.


Plánovaná exkurze povede ze Srbska, podél Berounky nádherným údolím Kačáku do starobylé Hostimi a proti proudu Kačáku do malebné obce Svatý Jan pod Skalou, poté lesem dále po žluté do Vráže u Berouna. Přibližná délka trasy je cca 7 – 8 km, cesta vede po rovině, jediným převýšením je pak finální výstup ze Svatého Jana k Vráži u Berouna.

Cestou k Srbsku si najdeme zlomky suchozemských rostlin z období devonu, ve Svatém Janu poznáme čtvrtohorní travertiny s hojnými zbytky zkamenělin rostlin nedaleko kláštera a na konci obce si pak za budovou bývalé elektrárny nasbíráme zkameněliny živočichů, kteří obývali dno silurského moře nedaleko podmořských sopek.

Kromě zkamenělin nás kolega Mgr. Špryňar provede pestrou florou a ukáže nám významné rostlinné prvky rostoucí v údolí Kačáku a u Svatého Jana pod Skalou.

Sraz po 9:00 v Srbsku pod vlakovým nádražím.

Doporučené spoje

  • Vlak z Berouna do Srbska – 8:57
  • Vlak z Prahy Smíchova  do Srbska – 8:20
  • Vlak z Prahy hlavního nádraží do Srbska -  8:12



| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu