TZ křest knihy Spisy a zápisky Matěje Warause z Berouna – 23. 2. 2023

Tisková zpráva |

Tisková zpráva

Vychází kniha pamětí berounského cukráře z 19. století

Beroun 23. ledna 2023

V Muzeu Českého krasu bude pokřtěna kniha Spisy a zápisky Matěje Warause z Berouna. Publikace, kterou vydalo berounské muzeum, bude slavnostně představena ve čtvrtek 23. února 2023 v 17 hodin.

Nová kniha přibližuje dosud nezveřejněné, barvité vzpomínky Matěje Warause (1839–1911), cukráře, ochotníka, dramatika, cestovatele a především berounského patriota a českého vlastence.

O knize

Zachycuje období Warausova dětství, mládí a počátky profesní dráhy. Velký prostor věnuje až anekdoticky stavěným příběhům, které se mu udály na jeho tovaryšských cestách. Nevyhýbá se dokonce ani mladickým milostným dobrodružstvím. Sleduje jeho dřívější velkou volnost a vzestup od mladého vyučence a cukrářského pomocníka k dobře hodnocenému a žádanému cukráři. Matěj Waraus, v době psaní svých Spisů a zápisků provozovatel cukrářského kiosku na Plzeňském předměstí v Berouně, vzpomíná také na své začátky v Pešti, Vídni, Brně a Karlových Varech. S rozechvěním se zaměřuje na své politické a kulturní probuzení, na vlastní literární tvorbu a počátky činnosti ochotnického herce a dramatika.

Dozvíte se i mnoho zajímavých informací o životě v 19. století – např. jak se mělo slušně žebrat, jak se žilo perníkáři s celiakií, jak se místní dívali na queer děti nebo na co všechno berounské děti používaly střelný prach. Paměti mj. obsahují dosud neprezentovanou reflexi revoluce 1848 (ustavení národní gardy, povstání, agitace, pokus o účast na bojích v Praze, tažení tetínských sedláků). Největší část ale Waraus věnuje svým vandrům, což je unikátní záležitost. Jedná se totiž vtipná vyprávění, ve kterých například líčí, kde a koho na cestě okradl, kde se pozvracel, s kým se popral, s jakými podivíny sdílel cestu nebo koho na cestě potkal,“ přibližuje Zdeněk Polanský, editor Warausových pamětí, který je připravil k vydání.

O autorovi

PhDr. Zdeněk Polanský (*1986) vystudoval Filozofickou fakultu UK, působil jako vedoucí odborného oddělení Muzea Českého krasu. Od roku 2019 vede Městské muzeum Horažďovice. Věnuje se hospodářské a společenské modernizaci české periferie na přelomu 19. a 20. století. V roce 2018 připravil pro berounské muzeum výstavu Matěj Warous a řemeslo perníkářské.

Praktické informace

Knihu pod názvem „Spisy a zápisky Matěje Warause z Berouna“ a podtitulem „Vzpomínky cukráře a ochotníka“ vydalo Muzeum Českého krasu s finanční podporou města Berouna a Středočeského kraje. Křest proběhne na adrese v Jenštejnském domě, sídle muzea (Husovo nám. 87, Beroun). Paměti bude možné si na místě zakoupit.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu