Acháty a křemeny – krása skrytá v kamenech

JIŽ JEN DO 29. 9. 2019 | od 16. 5. 2019 - 29. 9. 2019

Poznejte příběh vzniku, sbírání a zpracování úchvatných kamenů vytvořených přírodou a objevených člověkem. Dotkněte se utuhlých láv a objevte svět pradávných sopek, které daly vzniknout achátům a dalším krásným kamenům.

V Muzeu Českého krasu v Berouně je od čtvrtka 16. května k vidění nová výstava Acháty a křemeny – krása skrytá v kamenech, která vás přesvědčí, že příroda je mocná čarodějka. Objevíte na ní dramatické okolnosti zrodu achátů z nitra bouřících sopek. Zjistíte, co obnáší jejich sběr v přírodě. Poznáte, jak se zdánlivě nehezké pozůstatky vulkanické činnosti změní rukou člověka v umělecká díla.

Vernisáž výstavy proběhla ve čtvrtek 16. května 2019 v 17 hodin v Jenštejnském domě na Husově náměstí v Berouně. Zúčastnilo se jí na 80 lidí z řad odborné i laické veřejnosti, kteří si vyslechli komentovanou prohlídku pod vedením kurátora Mgr. Pavla Bokra a Františka Janouše, jednoho ze spoluautorů výstavy. Výstava je členěna na dvě části – v přízemí muzea se návštěvníci seznámí pomocí velkoformátových fotografií, videoprojekce a modelu sopky se vznikem achátů, se způsoby jejich hledání a následného opracování. V prvním patře na ně pak čekají samotné krásně nasvícené exponáty.

Nechybí dotyková obrazovka s mapami nalezišť a fotografiemi jednotlivých lokalit. Na pokladně je možno zakoupit různě velké kusy zmíněných polodrahokamů. K dostání je také publikace Acháty Barrandienu a další leštitelné materiály, která pojednává o historii a současnosti sbírání achátů i dalších dekoračních kamenů v této oblasti.

Výstava potrvá do konce září 2019, komentované prohlídky se uskuteční 18. 5., 13. 7., 3. 8. 31. 8. 2019

Anotace výstavy:

Kameny – na první pohled chladné a neživé, přesto fascinující. I ony mají svůj příběh – o vzniku, hledání a zpracování. Mgr. Pavel Bokr, geolog Muzea Českého krasu a kurátor výstavy připravil ve spolupráci se soukromými sběrateli výstavu „Acháty a křemeny – krása skrytá v kamenech“ věnovanou kráse kamenů, které vznikaly v souvislosti s pradávnou vulkanickou činností před stovkami milionů let.

Mezi širokou veřejností je vcelku známé jako naleziště achátů Podkrkonoší, například bájný vrch Kozákov. Jen málokdo však ví, že se acháty nachází i v okolí Hořovic na Berounsku, kde se vyskytují v dutinách již dávno ztuhlé lávy. „Proto jsme si jako jeden z cílů výstavy stanovili představit i s pomocí modelu sopky náš region jako oblast pradávných vulkánů a prezentovat krásu kamenů, kterým dala vzniknout právě sopečná činnost. “ dodává Pavel Bokr.

K vidění jsou ty nejlepší kusy krásných polodrahokamů – achátů a železitých křemenů (tzv. „železáků“) z posledních desetiletí, které se podařilo shromáždit. Jedná se o unikátní kameny, některé z dnes již neexistujících lokalit. Nechybí detailní velkoformátové fotografie, které ukážou, jak dokonalé barevné kompozice umí příroda vytvořit.

Návštěvníci se dále můžou moci seznámit s tím, jak se kameny sbírají a zpracovávají. „Za vybudováním sbírky stojí mnohdy i celoživotní namáhavá práce a tisíce hodin strávených v terénu doslova za každého počasí. Často se sběratel vrátí bez nálezu, a přesto se další den vydá na další výpravu,“ říká František Janouš, jeden ze sběratelů, kteří v Berouně vystavují své exponáty.

Jeho nález v neupravené podobě by vás ale příliš nezaujal. V terénu se totiž nasbírají jen surové a na první pohled ošklivé kameny, jejich skutečná krása vynikne až jejich rozříznutím a důkladným vyleštěním a vyčištěním.  I to vám přiblíží aktuální berounská výstava.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu