Otevření zrekonstruované pobočky – Žebrák

| 4. duben 2019, 17 hod.

V nové podobě vstoupí do letošní turistické sezóny Městské muzeum v Žebráku, pobočka Muzea Českého krasu, p. o. Slavnostní zahájení provozu ve zmodernizovaných prostorách proběhne ve čtvrtek 4. dubna 2019 od 17 hodin.

V žebráckém muzeu došlo nejen k revitalizaci vstupních prostor a výstavních místností, ale i expozic. Na první pohled zaujmou podlahy, namísto opotřebených koberců budou návštěvníci chodit po krásných, původních parketách, které byly nově zbroušeny a nalakovány.

Kompletní dispoziční a barevnou proměnou podle moderních galerijních trendů prošla expozice Galerie Jaroslava Hněvkovského. Zájemci si tak budou moci naplno vychutnat zážitek z obrazů tohoto mimořádně originálního malíře zvaného „slovanský Gauguin,“ na jehož výstavu v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru přišly před lety tisíce lidí. Nově je prezentována také expozice Z historie města Žebráka přibližujícím návštěvníkům dějiny města, vývoj řemesel a seznamuje je s význačnými rodáky, kterými byli zejména obrozenci Jan a Vojtěch Nejedlí a Šebestián Hněvkovský.

Revitalizace expozic se uskutečnila pod záštitou Mgr. Karla Horčičky MPA, radního Středočeského kraje pro oblast kultury a památkové péče za finanční podpory Středočeského kraje a podpory města Žebráku. „Jsme velmi potěšeni, že můžeme návštěvníkům nabídnout kvalitnější zažitek. Věřím, že jich v průběhu roku dorazí mnoho, stále pokračuje spolupráce s Národním památkovým ústavem. Návštěvníci, kteří si do jedné hodiny po poledni koupí lístek na hradě Žebrák či Točník, dostanou zadarmo volnou vstupenku do blízkého muzea v Žebráku.

Součástí čtvrtečního programu bude také vernisáž výstavy Hračky našich rodičů aneb kdo si hraje, nezlobí. Aktuální výstava  představí panenky, domečky pro panenky a autíčka z poloviny 20. století, se kterými si hráli již naši (pra)rodiče. K dispozici bude i hrací koutek s autodráhou, společenskou hrou Dlouhý, Široký a Bystrozraký, kostkami s pohádkou O Sněhurce a vystřihovacím oblečením po panenky. Výstava, stejně jako celé muzeum, bude k  vidění do 28. října 2019 vždy o sobotách, nedělích a  svátcích 9.00 – 12.00, 12.45 – 17.00. O hudební program

se postará dechové trio složené ze žáků ZUŠ Josefa Slavíka Hořovice, pobočky Žebrák.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu