Ve výloze Jenštejnského domu se jako malíř představuje Mirek Vorlický

Galerie ve výloze V. - Miroslav Vorlický | 20. dubna - 4. května 2021

V Galerii ve výloze se uskuteční premiéra dosud neznámého berounského malíře!

Své obrazy zde od 20. dubna 2021 prezentuje Mirek Vorlický. Tento amatérský výtvarník, který dosud nikde nevystavoval, je místním spíše známý jako provozovatel půjčovny stavebních strojů. Jeho malby si však svou kvalitou říkají o pozornost. Nejčastěji ztvárňuje krajinky, městská zákoutí, ale i abstraktní a fantasy scény.

Mirek Vorlický o sobě:

„Narodil jsem se v roce 1951 v Praze na Žižkově, v minulosti jsem žil v Hořovicích, nyní bydlím v Berouně. Maluji pro potěšení, žádné výtvarné vzdělání nemám. K malování mě přivedl můj děda v době, kdy jsem ještě chodil do základní školy. Zpočátku jsem maloval pomocí vodových a olejových barev, žádná díla z té doby se mi ale nedochovala. Později jsem začal malovat pastelovými a olejovými křídami, někdy i jen pastelkami na běžný papír. Tuto techniku jsem zvolil hlavně proto, že obraz, obyčejně ve formátu A4, šlo takto dokončit rychleji. A také proto, že práce nebyla tak špinavá.

Pak přišla střední strojnická škola, práce a rodina a malovat jsem začal zase trochu až před cca 3 lety.

Již od cca 1992 provozuji v Berouně na Závodí na Berounsku prodej a pronájem stavebních strojů. Poslední rok se mi z důvodu různých vládních nařízení změnil denní režim a tak možná i proto jsem se malování začal pravidelně věnovat. To, co maluji, si buď nechám, nebo to rozdám mezi příbuzné a kamarády. Nedávno jsem si všiml, že muzeum v Berouně na náměstí nabízí možnost vystavit obrazy v jedné ze svých výloh. Nikdy jsem nic nevystavoval a tak jsem si řekl, že se o to pokusím. Mám radost, že to vyšlo.“

„Jsme rádi, že díky našemu projektu Galerie ve výloze se představují i autoři, kteří dosud nejsou známou součástí berounské výtvarné scény. Doufáme, že ostych překonají i další amatérští umělci,“ uvedla Mgr. Lenka Stelšovská, produkční MČK, která výstavy ve výloze koordinuje. Obrazy Mirka Vorlického budou k vidění do 4. května 2021. Ve fotogalerii u článku jsou k vidění i obrazy, na které ve výloze muzea nezbylo místo.

Projekt Muzea Českého krasu s názvem Galerie ve výloze proměnil jednu z výloh Jenštejnského domu, která je jinak běžně používána pro propagaci aktuálních muzejních výstav, v improvizovanou minigalerii. V centru města tak máte možnost prohlédnout si díla místních výtvarníků. Prezentace děl regionálních umělců se ve výloze střídají po dvou týdnech. Předchozí výstavy byly věnovány pedagogovi berounské SPgŠ Tomáši Petříčkovi, knižním ilustracím Kameela Macharta, výtvorům žáků berounské ZUŠ Václava Talicha, které vznikly při distanční výuce a kresbám přírody od Jana Kobyláka. Po skončení Vorlického výstavy zde představí svá díla účastníci výtvarného workshopu Barvy duhy skryté v kamenech, který pro MČK vedla v roce 2021 akad. mal. Lucie Crocro.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu