Hořovice na starých fotkách a pohlednicích

Výstava Hořovice | 2. dubna–29. května 2022

Od dubna je pro návštěvníky otevřena stálá expozice Muzea Hořovicka, která bude dva měsíce doplněná komorní výstavou soukromých pohlednic a historických sbírkových fotografií. Snímky zachycují hořovické památky a události na počátku 20. století. Opačný protipól mezi exponáty tvoří několik dobových pohlednic zaslaných příteli do Hořovic cestovatelem Enrique Stanko Vrázem.

Černobílé i barevné pohlednice zapůjčené regionální sběratelkou Ilonou Voráčkovou představují pomocí kopií na zvětšených formátech nejznámější místní dominanty. Jedná se například o pohled na hořovické náměstí ještě se starou radnicí, kašnou a hotelem, zachycení výstavby zámeckého rybníka nebo obrázek hlavní dnes Pražské ulice.

„Ze sbírek Muzea Českého krasu byly k prezentaci na výstavě vybrány fotografie zobrazující hořovický lesopark Dražovka. Návštěvníci se tak dozvědí o provozování oblíbené výletní restaurace a pořádání kulturních akcí, též poznají zajímavá odpočinková místa (například Moritzovo návrší nebo umělou jeskyni),“ přibližuje dokumentátorka MČK Ivana Macháčková.

„Neobvyklé je propojení Hořovic se světem pomocí korespondence cestovatele a fotografa E. S. Vráze, který zasílal na počátku 20. století pozdravy ze svých výprav i z pobytu v USA svému příteli, hořovickému advokátovi JUDr. Josefu Maličkému,“ uvádí RNDr. Anna Brotánková, vedoucí Muzea Hořovicka. Mezi obrázky nechybí ani rodinná fotografie manželky Vlasty s dětmi.

Doplňkem této komorní výstavy je ukázka několika regionálních fotografických publikací, v nichž zájemci o historii Hořovic a místní pamětihodnosti najdou další informace.

Hořovice na starých fotkách a pohlednicích

komorní výstava v Muzeu Hořovicka, pobočce Muzea Českého krasu

Starý zámek Hořovice, Vrbnovská 27

2. 4. – 29. 5. 2022

otevřeno: duben a květen o víkendech a svátcích

9-12 a 12:30-17 hodin




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu