Jak vidí budoucnost muzea studenti architektury?

| 11.4.2024 - 26.5.2024

Berounské muzeum připravuje rekonstrukci svého sídla.

Muzeum Českého krasu v Berouně sídlí od roku 1965 v historických, původně měšťanských domech na Husově náměstí. Jenštejnský s portálem ze sliveneckého vápence byl postaven v roce 1612 na základech požárem zničené stavby. V roce 1986 získalo muzeum do užívání sousední dům č. 88. Oba měšťanské domy prošly v 90. letech rekonstrukcí pro potřeby muzea. V roce 2002 zasáhla Beroun povodeň a přízemí muzea bylo zaplaveno do výše 1.86 metru. Tato událost si vyžádala změnu uspořádání a využití prostor, ale i vybavení muzea., které se však po letech ukazuje jako nedostatečné, technicky zastaralé a neodpovídající současným muzejním standardům.

Potřeby muzea již přesahují možnosti těchto památkově chráněných budov a jejich prostory a uspořádání jsou nedostačující pro bohatou škálu muzejních aktivit, kulturních i edukačních. Nevyhovující je i veškeré zázemí pro návštěvníky i školní skupiny. Proto vedení muzea společně se zřizovatelem, Středočeským krajem, zahajuje přípravu komplexní rekonstrukce celého muzejního areálu.

Jak vidí budoucnost muzea studenti architektury?

Nalézt cestu k adaptaci muzea a skloubení jeho historické podoby s moderní výstavbou se jako první pokusili studenti architektury ČVUT v Praze.

Studentské práce jsou k vidění na velkoformátových panelech na berounské Pěší zóně. Výstava pokračuje v prostorách Muzea Českého krasu, kde můžete zhlédnout kompletní práce všech zapojených studentů, včetně 3D modelů.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu