Papírové hrady, zámky a kostely

Výstava | 20. 5. - 10. 6. 2012

Jenštejnský a Salátovský dům, Husovo nám. 87, Beroun

Květen v muzeu zpestří papírové modely Ivana Zadražila. Bude představen výběr z početné sbírky českých a moravských hradů, zámků, ale i kostelů. Ivan Zadražil je stavební projektant z Pelhřimova, který ve volném čase vyrábí papírové vystřihovánky hradů a zámků, ale i dalších staveb či dopravních prostředků. Přestože zlatá doba vystřihovánek, kdy bylo každé další číslo časopisu ABC netrpělivě očekáváno, už minula, vystřihování z papíru své kouzlo neztratilo.

Z vystavených papírových modelů byl podle autora na výrobu nejnáročnější chrám Sv. Barbory a její střechy. I když i některé ostatní rozsáhlé vystřihovánky nebylo snadné vyrobit. Výroba modelu zabere přibližně jeden týden, záleží na rozsahu a velikosti. Hrady jsou všeobecně složitější svým půdorysem, ovšem o to víc zajímavé z hlediska hotového modelu.

Kdo by se chtěl také pustit do stavby kutnohorského Chrámu sv. Barbory, rozlehlého zámeckého komplexu v Jaroměřicích nad Rokytnou nebo jakékoli jiné vystřihovánky, může si v muzejní pokladně zakoupit a má o zábavu na dlouhé zimní večery postaráno!




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu