Landsknechti aneb dělníci války

|

27. 5. – 7. 6. 2009

Historická výstava z období 16. století přibližuje pojem „zemský voják německého císaře“. Pojednává o dělnících války, kteří bojovali za žold, a zároveň o jednom z posledních vojsk, kde vojáci drželi specifická práva a zvyky. V pestrobarevných oblecích a za zvuku bubnů a píšťal prošli celou renesanční Evropou. Charakterizovalo je nemálo výstřednosti, rozmařilosti, chlapáctví i odvahy. – Část exponátů výstavy pochází ze sbírkových fondů Muzea Českého krasu v Berouně; větší část jsou repliky dobových předmětů zapůjčené z fundu skupiny Berounští měšťané, s. r. o.

fotografie z vernisáže 27. 5. | fotografie z muzejních animací 27. 5. a 2. 6. 09

Berounské muzeum ovládli dělníci války

Lucie Zemanová 05.06.2009 06:50, Český rozhlas

Dělníci války aneb Landsknechti ovládli na několik týdnů Muzeum Českého krasu v Berouně. Do 7. června tu proto najdete tématickou výstavu zaměřenou na zemské vojáky německého císaře, kteří bojovali v 16 století. Nechybí tu samozřejmě ani ukázka dobových kostýmů i zbraní. Výstavu navštívila i naše berounská kolegyně Lucie Zemanová…

Landsknechti, kteří bojovali za žold, prošli v pestrobarevných oblecích a za zvuku bubnů Evropou. Jejich kulturu dnes napodobuje parta nadšenců, kteří si říkají Berounští měšťané a kteří pravidelně pořádají rekonstrukce tehdejších bojů.

Stanislav Dupač z Berounských měšťanů se Landsknechty zabývá už od roku 1994. V jeho sbírce proto nechybí řada zbraní, které používali a kostýmy, z nichž jeden měl na sobě přímo na vernisáži. Několik obleků si dokonce i sám šil. Podobu jeho i dalších kostýmů máte možnost vidět přímo na vystavených fotografiích, které popisují jednotlivé akce a život tehdejších Landsknechtů.

Stanislav Dupač se zabývá také historickým šermem, který předvede už v pátek 5. 6. na Muzejní noci. Během akce vás bude čekat i přepadení kupců lapkovskou družinou nebo střelba z dobových zbraní.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu