výstava Hořovice – Mapa Pavla Aretina na pozadí českého stavovského povstání

Výstava Hořovice | 18. srpna - 1. listopadu 2020

Od 18. srpna do 1. listopadu 2020 je v Muzeu Hořovicka, pobočce MČK, k vidění výstava „Mapa Pavla Aretina na pozadí českého stavovského povstání“. Tematicky připomíná události předcházející bitvě na Bílé hoře (8. 11. 1620), od níž letos 400 let.

Výstavní panely byly zpracovány a do prostor muzea zapůjčeny Mapovou sbírkou a Geografickou knihovnou Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výstava přibližuje život a dílo Pavla Aretina z Ehrenfeldu, především mapu s názvem Regni Bohemiae nova et exacta descriptio tj. Nový a přesný popis Království českého. Zpracoval ji rytec Pavel Bayard a dílo poprvé zachycuje hranice 15 zemských krajů s českými a německými názvy.

Také měřítko mapy je již vůči předchozím zobrazením podrobnější (1:504 000). Pavel Aretin doplnil rovněž místopisný abecední rejstřík se souřadnicemi v českých mílích odkazující na 1157 zeměpisných názvů. Oba kraje mapy zdobí 12 dobových postav z různých sociálních skupin obyvatelstva od baronů a jejich žen až po lid venkovský. Vzhledem k válečnému využití mapy během třicetileté války se zachovalo jen velmi málo kopií.
Pavel Aretin byl rodák z Uherského Brodu a vystudoval na univerzitě v Heidelbergu, poté nastoupil dráhu písaře. Významný velmož Per Vok z Rožmberka mu následně zajistil místo sekretáře v Praze. Roku 1615 požádal Pavel Aretin císaře Matyáše o udělení erbu a tehdy získal on i jeho dědicové predikát z Ehrenfeldu. V roce 1627 se vystěhoval s dcerou Zuzanou zřejmě do saské Pirny, kde jeho stopa končí.

Muzeum Hořovicka sídlí v areálu Starého zámku, Vrbnovská 27, Hořovice.

Otevřeno květen a říjen o víkendech a svátcích, červen – září denně kromě pondělí

9 – 12 a 12:30 – 17 hodin

Vstupné 30 kč/dospělý, 20 Kč/dítě, 70 kč/rodinné




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu