Obrazy Jany Janouškové ve výloze Jenštejnského domu

Galerie ve výloze | 13. - 26. července 2021

Dalším regionálním umělcem, který vystavuje svá díla ve výloze Jenštejnského domu, sídle MČK, je paní Jana Janoušková. Její obrazy si můžete prohlédnout až do 26. července 2021 přímo z berounského Husova náměstí.

Jana Janoušková bydlí v Berouně už devátým rokem, přistěhovala se sem za svým mužem. Učarovaly jí malebné kopečky pokryté divokými lesy i romanticky se klikatící řeka Berounka. Má ráda barvy a ty se snaží přenášet i do svých obrazů, přes mnoho stylů se dostala až ke krajinám a abstraktům.

Malování je pro mě vášeň, radost i relaxace, když maluji, jsem ve svém vlastním světě. Je to jako dýchání, prostě bez něj nemůžu být. Inspiraci čerpám ze všeho krásného kolem sebe,“ říká o sobě.

Ráda maluje západy a východy slunce, dramatické mraky, rozbouřené i klidně spící moře, strmé a divoké hory, čarokrásné květiny i stařičké stromy, barevné propletence a kontrastní tvary.

V minulých letech uspořádala tři on-line aukce obrazů a vybrané částky věnovala na dobrou věc, neziskové organizaci podporující nemocné s cystickou fibrózou.

Měla jsem velkou radost, že moje tvoření někomu udělalo radost a ještě pomohlo lidem, kteří pomoc potřebovali a potřebují.“

Malování je Janiným koníčkem. Profesní dráha měla pestrou, pracovala s lidmi v neziskovém i neziskovém sektoru. Nejvíc svou tvorbu rozvinula, když měla to štěstí a stala se maminkou. Spací chvilky na rodičovské dovolené využila k vylepšení své malířské techniky a o nespacích chvilkách čerpala inspiraci z malého tvorečka, který začal životem procházet s ní.  Je tak trochu perfekcionista, takže ví, že je pořád co trénovat a vylepšovat.

Další inspiraci čerpá z objevování nových míst, ráda cestuje se svou rodinou. Vždycky se jim stanou nějaké neuvěřitelné příhody, o kterých dřív psala cestopisný blog.  Ale teď už se psaní nevěnuje a veškerou svou kreativitu zaměřila na malování, sázení stromů i květin, a jelikož má ráda dobré jídlo, zlepšuje i své kuchařské dovednosti, baví ji středomořská kuchyně, protože Italie jí doslova učarovala. Snaží se žít ekologicky šetrně, nerada by nechala další generaci svět zamořený plasty a bez vody.

Na sociálních sítích prezentuji své nové obrazy. Ty, které jsou na prodej, i ty, které rozdám a těch je většina. Jsem ráda, když moje tvorba někomu udělá radost a při představě, že se někdo na můj obraz podívá každý den a na chvilku se zasní, přenese jinam a nebo se jen nechá unášet na vlnách barev, jsem spokojená.

Jestli vás obrazy Jany Janouškové zaujaly, můžete si její kompletní tvorbu prohlédnout zde:

janajanouskova.webnode.cz

FB: JaJa Art – Jana Janoušková obrazy a tvoření

Instagramu: jajaart_umelec

Obrazy lze i objednat, každý obraz je originál!

Projekt Muzea Českého krasu s názvem „Galerie ve výloze“ proměnil v době pandemie jednu z výloh Jenštejnského domu, která je jinak běžně používána pro propagaci aktuálních muzejních výstav, v improvizovanou minigalerii. Přímo v centru města tak měli lidé možnost prohlédnout si díla místních výtvarníků. Prezentace děl regionálních umělců se ve výloze střídaly po dvou týdnech. Předchozí výstavy byly věnovány Jaroslavu Fišákovi ze Žloukovic, účastníkům výtvarných workshopů s akad. mal. Lucií Crocro, kladensko-berounské výtvarnici Alině Slee, místnímu pábiteli Tomáši Šmejkalovi, pedagogovi berounské SPgŠ Tomáši Petříčkovi, knižním ilustracím Kameela Macharta, výtvorům žáků berounské ZUŠ Václava Talicha, které vznikly při distanční výuce a kresbám přírody od Jana Kobyláka.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu