Neformální výstava plná individuálních přístupů k tvorbě

Rozhovor | tip na výstavu

7. 9. bude v Muzeu Českého krasu v 19 hodin slavnostně zahájena výstava o. s. Nefosin. Nefosin v překladu znamená NEFOrmální Sdružení INdividualistů. Meze a umělecké směry v tomto sdružení nejsou nikterak nařízeny, a tak jsou společné výstavy velmi různorodé, o to ale i zajímavější pro návštěvníky, kteří se o tom mohou přesvědčit do 31. 10.

Manželé Vetenglovi se se svými šperky zúčastňují hrnčířských trhů  již od roku 2002. Podle jejich slov se vždy jedná o krásnou akci, kde se setkávají s množstvím stálých zákazníků, kteří jejich šperky vyhledávají. Miloš Vetengl se jejich tvorbě věnuje od dětství.  V roce 1998 se začal výrobou šperků živit a postupně do své tvorby zapojil i manželku Hanu. „Dnes máme společný atelier, kde se věnujeme jak tvorbě šperků, tak i dalších děl. Vytváříme totiž i větší věci. Například doplňky do interiéru i exteriéru. Některé z nich návštěvníci na výstavě uvidí,“ pověděl Vetengl a dodal, že „to bude takové překvapení.“

Ve společném ateliéru v Dolní Bělé vytvářejí šperky z oceli i skla. Jak říkají, jde o krásné materiály, které jsou ušlechtilé a zubu času nepodléhající. Sklo taví, používají technologii spékání, ale i ohýbají a propadávají podle forem. Miloš Vetengl vytváří netradiční šperky i recyklací. Na výstavě budou k vidění jeho nákrčníky z oceli doplněné nádhernými skleněnými, zhruba sto let starými artefakty ze zaniklé sklárny u Rokycan.

Výstava však nepředstaví jen šperky od Vetenglových, ale i práce dalších autorů z okolí Plzně a Roudnice nad Labem. Svou kresbu a grafiku představí Luboš Vetengl, student Akademie výtvarných umění v Praze. Dalším z autorů je pan Bartoloměj Šterba, sochař a v poslední době i řezbář, a jeho dcera restaurátorka MgA. Helena Štěrbová, která si i přes svoji velikou zaneprázdněnost našla čas i na vlastní tvorbu. Třetím ze sochařů je Luboš Čmejla. Ten tvoří nádherná díla především ze dřeva. Posledním z představených je Luboš Zíma, jež není jen řezbář, ale člověk, který zvládá restaurování, umělecké kovolitectví, kovařinu a mnoho dalších řemesel. Fotografii představí na výstavě dva naši přátelé, a to Karla Colori, cestovatelka a fotografka, a MUDr Miloslav Košťák, milovník přírody. Posledním vystavujícím je  keramik pocházející z Bulharska MgA. Lubomir Ivanov, jehož nádherná díla z keramiky nezapřou jeho původ.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu