Dr. Josef Maličký – archeolog, muzejník, právník

Výstava v Hořovicích | 14. září - 28. října 2019

V Muzeu Hořovicka, pobočce Muzea Českého krasu,  je od 14. září 2019 k vidění nová komorní výstava věnovaná Josefu Maličkému, významné osobnosti kulturního života města Hořovice.

Výstava přístupná do 28. října 2019 v prostorách stálé expozice Muzea Hořovicka na Starém zámku připomene nejen široký profesní život Josefa Maličkého, ale představí také cenné archeologické nálezy a památky získané jeho rozsáhlou muzejní činností.

V srpnu letošního roku uplynulo 50 let od úmrtí významné osobnosti kulturního života města Hořovic JUDr. et PhDr. Josefa Maličkého (1903 – 1969). Majitel poslední hořovické advokátní kanceláře proslul zejména jako archeolog. Od roku 1948 spolupracoval s Archeologickým ústavem ČSAV na archeologických výzkumech na Hořovicku, pomohl objevit lokality Tihava, Háj u Hořovic, Žebrák, Lážovice, Plešivec aj.

Byl také dlouholetým správcem hořovických muzejních sbírek, které významně rozšiřoval a vědecky zhodnocoval. Působil jako okresní konzervátor památkové péče a z této pozice dohlížel například v roce 1950 na zrušení františkánského kláštera v Hořovicích. Od roku 1966 až do své smrti v roce 1969 byl kronikářem města Hořovic. Napsal řadu odborných a populárně naučných článků a studií, kterými představoval veřejnosti nejstarší minulost regionu. Z jeho pera pochází historická stať o Hořovicích jako rodišti Jiřího z Poděbrad.

Vernisáž komorní výstavy proběhla v sobotu 14. září 2019 ve 14 hodin v Muzeu Hořovicka, areál Starý zámek, Vrbnovská 27, Hořovice, její součástí byla i komentovaná prohlídka. Následovala vycházka po stopách archeologických objevů Dr. Maličkého na vrch Plešivec. Komentovanou vycházku vedl Mgr. Tomáš Polišenský,archeolog Ústavu archeologické památkové péče středních Čech.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu