AKTUÁLNÍ VÝSTAVY: Trojice nových výstav v Domově seniorů TGM

Výstavy | do konce roku 2019

Tři nové výstavy jsou nově k vidění v Domově seniorů TGM v Berouně. Klienti a návštěvníci domova si mohou prohlédnout výstavu o kávě „Hořké zlato“, dále nahlédnou do „Historie českých kuchařských knih“ a seznámí se s životním stylem a uměním z přelomu 19. a 20. stol na výstavě „Secese: Ze života našich prababiček“.

Slavnostní zpřístupnění výstav proběhlo 3. října 2019 od 14.30 hod. v Domově seniorů TGM, Pod Studánkou 1884, Beroun společně s oslavou 8. výročí založení Domova seniorů TGM. Záštitu převzala Mgr. Aneta Heřmanová, DiS., radní pro sociální věci Středočeského kraje. Vstup na výstavy je zdarma v rámci provozní doby DS TGM pro veřejnost.

Až do konce roku 2019 zde budou k vidění následující panelové výstavy:

Hořké zlato
Výstava seznamuje na osmi bohatě ilustrovaných panelech nejen s historií konzumace kávy ve světě i u nás, ale i s problémy spojenými s produkcí a obchodováním s touto významnou kulinářskou komoditou. Přibližuje kolik práce a úsilí se skrývá za jedním voňavým šálkem kávy. Můžete se pousmát nad legendou o objevení účinků kávových zrn nebo nad protesty anglických žen v 17. století proti pití kávy. Dozvíte se, kolik kávových zrnek používala M. D. Rettigová na šálek dobré kávy a co se skrývá za tajemstvím unikátní chuti cibetkové kávy. A samozřejmě ještě více, přijďte se podívat!

Expozice „Hořké zlato“ vznikla za spolupráce těchto organizací: EDUCON, Ekumenická akademie Praha a Muzeum gastronomie v rámci projektu Muzeo Mundial – Muzeum světa.
Text a grafické zpracování ak. mal. Nina Provaan Smetanová, MgA. Ladislav Provaan.

Historie českých kuchařských knih
Ilustrované panely představují kuchařské knihy od prvního rukopisu z konce 15. století až po kuchařky vydané do roku 1990. Možná vás překvapí, že prvním známým autorem kuchařské knihy byl alchymista Bavor Rodovský s Hustiřan, že si šlechtičny v 17. století vyměňovaly recepty na moučníky a že první recept na naši slavnou svíčkovou na smetaně najdeme v rukopisné knize receptů mnicha, člena strahovského premonstrátského řádu. Samozřejmě, že nechybí M. D. Rettigová, ani slavná „Santnerka“, Marie Janků Sandtnerová. Výstava připomíná významné autory kuchařek první republiky a nejlepší autorky poválečných kuchařek a prvních propagátorek zdravé výživy v éře socializmu.

Výstavu doplňují panely představující historiky gastronomie prof. Čeňka Zíbrta a PhDr. Magdalenu Beranovou, DrSc. Panely „Historie českých kuchařských knih“ jsou částí stálé expozice Muzea gastronomie Praha, které v současné době hledá nové prostory a nového provozovatele v rámci celé České republiky. Texty ak. mal. Nina Provaan Smetanová a Bc. Maria Horníková, grafické zpracování MgA. Petr Novague.

Secese: Ze života našich prababiček
Secese – belle époque čili „krásná epocha“ – styl, který kromě architektury a výtvarného umění zasáhl všechny oblasti života – oblékání, bydlení, cestování, podobu automobilů i zámořských parníků. Na mapování všednodenního života v období secese se zaměřuje výstava zapůjčená z Muzea jižního Plzeňska v Blovicích. Jednotlivé části výstavy seznámí návštěvníky s dámskou i pánskou módou, způsobem cestování nebo společenským životem daného období. Budou pozváni do salonu, na promenádu, na ples i na svatbu.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu