Recept na berounské koláče

Recept |

Z archivu Muzea Českého krasu

Pravé berounské koláče
1 kg hladké mouky
20 – 25 dkg cukru
25 – 30 dkg másla
½ l mléka
4 – 6 žloutků
5 – 6 dkg droždí (dle množství cukru a másla)
Sůl, citrónová kůra, vanilka

Postup:
Připravíme kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a ½ hrnku mléka). Mouku nahřejeme , aby těsto dobře kynulo. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme maličké bochánky, dáme je na moukou posypané prkénko, přikryjeme utěrkou a necháme opět vykynout. Pak bochánky rozťukáme, okolky potřeme rozpuštěným sádlem a koláčky namažeme makovou nádivkou. Navrch můžeme dáti ¼ – ½ spařené mandle nebo do máku namícháme oprané rozinky. Kulatým nožem koláčky překlopíme na plech vyložený pomaštěným pergamenovým papírem mazáním do spodu. Opět koláčky necháme trochu vykynout, pak je trochu rozťukáme a okolek namažeme ušlehaným vajíčkem. Nahoru můžeme namazat libovolnou nádivkou – tvaroh, švestková povidla, jablečná povidla. Koláčky přizdobíme mandlemi, rozinkami nebo žmolenkou a dáme je do teplé trouby péci (ne přehřáté) jako jiné koláče. Pozor, aby se spodem nepřipálily. Na spodní straně musí být vždy jen mák. Po upečení dozlatova je opatrně sundáme z plechu.

Maková nádivka:
1 hrnek mletého máku
1 hrnek mléka
skořice
½ vanilkového cukru
med nebo řepný sirup nebo ječný slad dle chuti

Mák vaříme v mléce asi 15 min. Pokud se přichytává na dno hrnce, přilijeme ještě trochu mléka. Do uvařené hmoty přidáme vanilkový cukr, med nebo řepný sirup nebo ječný slad a dobře promícháme.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu