Mezi drahými kameny upoutají i opravdové unikáty

Unikát | Drahé kameny České republiky

Česká republika je díky pestré geologické stavbě relativně bohatá na nejrůznější druhy drahých kamenů. Díky tomu je zde možné nalézt téměř všechny druhy – kromě těch nejvzácnějších (rubíny, smaragdy). Bohužel, všechny drahé kameny v České republice se vyskytují ve výrazně nižší kvalitě ve srovnání se zeměmi, které produkují klenotnicky nejvyšší kvalitu. V České republice se jedná o „mineralogické výskyty“, nikoliv o ložiska v pravém slova smyslu, je zde tedy možné najít konkrétní minerální druhy, ale již ne v kvalitě, kterou lze klenotnicky zpracovat.


Na výstavě v Berounském muzeu je možné spatřit drahé kameny, které byly v nedávné době nalezeny na území České republiky. Jsou zde jednak překrásně broušené křišťály, záhnědy, citríny z nalezišť na Vysočině, zkamenělá dřeva, opály či barevné turmalíny. Dále je možné vidět broušené vltavíny a porovnat je s broušenými českými olivíny. Rovněž jsou zde k vidění české granáty v surovém i broušeném stavu. Jsou vystyveny i kolekce šperků s českými drahými kameny, především pak s českým granátem.

Mezi skutečné rarity patří např. broušený foitit, což je mimořádně vzácný druh turmalínu, který se nachází na Vysočině. Na světě dnes existují pouze dva exempláře tohoto vzácného turmalínu, z toho ten větší (vystavený) má pouze 2,5 mm !!

Jednou z dalších zajímavostí je sekaninait. Poprvé byl nalezen v Borech na Vysočině. Jedná se o velmi vzácný drahý kámen (vzácný není to samé jako drahý z finančního pohledu, ale vzácný na možnost nalezení v přírodě). Sekaninait má velmi silný pleochroismus. To znamená, že v jednom směru má modrou barvu a ve směru kolmém na směr původní má barvu žlutou. Vhodnou orientací při broušení je možné získat modrý nebo žlutý broušený kámen. Sekaninait pro svět objevili a popsali v roce 1975 prof. Miškovský s prof. Staňkem, pojmenovali jej po významném českém mineralogovi prof. J. Sekaninovi (*1901, † 1986). Vzácnost tohoto broušeného kamene je natolik veliká, že ho ve svých sbírkách mají v broušené formě pouze čtyři muzea na světě.

Výstavu je možné také brát jako inspiraci k sobotním rodinným výletům.

Autor: e-gems.eu ve spolupráci s Muzeem Českého krasu v Berouně




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu