Trojice výstav o TGM v Domově seniorů

Výstava | Do 28. 2 2019

Trojice výstav o TGM v Domově seniorů Beroun

V Domově seniorů Beroun, Pod Studánkou 1884, jsou až do konce února 2019 k vidění trojice výstavy o TGM, které mapují život prvního československého prezidenta z méně známých stránek.

Prezident T. G. Masaryk

Výstava prezentuje různá zajímavá méně známá i neznámá témata spojená s prvním československým prezidentem T. G. Masarykem (Masarykův vztah ke knihám, T. G. Masaryk a koně, Masarykovy automobily, oblíbená jídla T. G. M. a mnoho dalších).

T. G. Masaryk a železnice

Výstava prezentuje cesty T. G. Masaryka v době, než se stal prezidentem a v prezidentském období. Seznamuje návštěvníky se způsobem cestování, přináší zajímavosti o různých pobytech T. G. M. v Československu i v zahraničí.

Salonní vůz T. G. Masaryka

Výstava byla připravena ve spolupráci s Železničním muzeem v Lužné a prezentuje unikátní salonní vůz, který T. G. Masaryk využíval od roku 1930. Salonní vůz Aza 80 vyrobila firma Ringhoffer v Praze u příležitosti 80. narozenin prvního československého prezidenta. T. G. Masaryk využíval tento vůz k častým státnickým domácím i zahraničním cestám, ale také s ním jezdil na dovolené. Salonní vůz byl též součástí smutečního vlaku, který vezl zesnulého československého prezidenta z Prahy do Lán (Stochova,tehdejší nádraží Lány), při jeho poslední cestě dne 21. září 1937.

Jedná se o celkem 48 informačních panelů s texty a fotografiemi. Výstavy byly zapůjčeny z Muzea T. G. M. Rakovník.

Vstup zdarma.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu