výstava Jídlo deseti staletí aneb Vánoce na talíři

Výstava Beroun | 25. listopadu 2021 - 10. února 2022

Vývojem stravování v posledním tisíciletí vás provede nová výstava v Muzeu Českého kras.

ANOTACE VÝSTAVY

V berounském Muzeu Českého krasu je od 26. listopadu 2021 k vidění výstava s názvem Jídlo deseti staletí aneb Vánoce na talíři. Přibližuje stravovací zvyklosti našich předků, jejich proměny a zajímavosti od raného středověku do současnosti.

Výstava nejprve ukazuje způsob získávání potravin v minulosti (lov, chov, pěstování), vývoj jejich zpracování a uchování (zavařování, konzervace, sušení) a na závěr i konzumace (vánoční pokrmy, jídlo jako dar i jako dekorace, vánoční recepty). Pokládá také otázky ohledně pestrosti a kvality současné stravy, tehdejšími a současnými možnostmi skladování i dopravy atd.

PODROBNOSTI O VÝSTAVĚ

Koncepce výstavy

Koncepce výstavy je netradiční, nenajdete zde žádné klasické textové panely. Dějiny každodennosti v oblasti stravování jsou prezentovány prostřednictvím obrazů a mnoha sbírkových předmětů. Součástí výstavy je řada hracích, interaktivních a testovacích prvků a úkolů, které si užijí především děti,“ říká Lenka Stelšovská, produkční MČK.

Co si vyzkoušíte?

Doslova „na vlastní ruce“ si tak můžete vyzkoušet např. pletení vánočky, výrobu strouhanky na ručním mlýnku, vážení pomocí závaží na mechanické váze, poznávání koření po hmatu a po vůni či sestavování známého obrazu císaře Rudolfa II. ze zemědělských plodin.

Co uvidíte?

Vystavena bude mimo jiné např. lednice Calex z 50. let, váha decimálka, ruční odstředivka na mléko či ozdobná zásobnice na potraviny upletená ze slámy. K vidění bude také působivá scéna z venkovské zabijačky (s modelem prasete v životní velikosti) či zákoutí v podobě vybavené kuchyně a jídelny z doby našich prababiček, “ doplňuje Dana Hradilová, historička muzea.

Co se dozvíte?

Na výstavě sami zjistíte, jakou zvěř mohl lovit kníže sv. Václav, kdy u nás vznikla první vegetariánská restaurace a pokud se nebudete bát sáhnout do tlamy medvěda, tak i co žere tato šelma. Na kole štěstí si vytočíte své denní pokrmy, z nichž s některými zapomenutými jako třeba pučálka či pražmo vás seznámíme.

Víte, jak vzniklo slovo „zahrádka“ nebo proč se bramborový salát jako vánoční pokrm rozšířil až v 19. století? Poznáte podle natě, co roste pod zemí, které suroviny nepatří do vánočního kuby, která mouka je hladká či které vejce je slepičí? I na tyto odpovědi vám dá výstava v berounském muzeu odpověď.

Výstava vznikla ve spolupráci s Oblastním muzeem-Praha východ se sídlem v Brandýse nad Labem a s Muzeem Říčany. Vernisáž, která byla původně plánovaná na 25. listopadu 2021, se z kvůli epidemické situaci neuskutečnila.

Výstava potrvá do 10. února 2022. Součástí výstavy je také doprovodný tvořivý program pro školy (výroba vánočního svícnu z jedlých součástek).





| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu