Advent v žebráckém muzeu

Program - Žebrák |

výstava Perníčkové Vánoce v žebráckém muzeu

Vánoční výstava nabízí seznámení s perníkářským řemeslem a rovněž inspiraci pro vlastní vánoční cukroví. Ponořte se do vůně i rozmanitosti perníčků, tradičního vánočního cukroví. Vystaveny jsou historické dřevěné formy z muzejních sbírek, najdete zde také papírové perníkovky čili obrázky s tematikou čerta, Mikuláše i jiných postaviček používaných jako ozdoba dětských perníčků. Nechybí ani recepty a pohledy zapůjčené sběratelkou Ilonou Voráčkovou.

Vernisáž výstavy proběhne v sobotu 26. listopadu od 15 hodin, v rámci akce rozsvícení vánočního stromu na žebráckém náměstí. Otevřeno bude také o první adventní neděli 27. 11. v době 15-18 hodin.

Otevírací doba: 10 – 16 hod.

adventní víkendy 3. – 4. 12. / 10. – 11. 12. / 17. – 18. 12. 2022

a vánoční prázdniny 27. – 30. 12. 2022

Soutěž Žebrácký perníkář

V rámci výstavy probíhá soutěž o nejhezčí perníček. Vaše výtvory – upečené v rámci muzejního doprovodného programu nebo doma, opatřeny pořadovými čísly budou vystaveny a o vítězích soutěže rozhodnou sami návštěvníci muzea – hlasováním během prohlídky výstavy nebo při účasti na tvořivých dílnách. Autor perníčku s nejvyšším počtem dosažených hlasů obdrží titul Žebrácký perníkář a získá tematickou věcnou odměnu.

Zavítat můžete na doprovodný program a vyzkoušet si s námi pečení a zdobení perníčků:

30. 11. Perníčkování –  pečení z dřevěných forem 16 – 18 hod

10. 12. Perníčkování – pečení z dřevěných forem   13 – 16 hod

Vyzkoušejte si výrobu perníčků tradičním způsobem pod vedením pracovníků muzea pomocí replik dřevěných forem s různými motivy. Upečte si panenku, vojáčka či koníka, použité vzory vycházejí z tradičních lidových motivů inspirovaných předměty z muzejních sbírek a prezentovaných na výstavě Perníčkové Vánoce.

11. 12. Perníčkování – pečení a zdobení perníčků 13 – 16 hod.

Vyrobte si vlastní perníčkové ozdoby na stromeček, upečte si figurky, ozdobte si jednotlivé postavy a sestavte originální voňavý betlém.

16. 12. Perníčkování – pečení perníkového svícnu a ozdob na stromeček 16 – 18 hod

Vyrobte si perníčkový svícen nebo voňavou a chutnou ozdobu na vánoční stromeček libovolného tvaru a dekorace. Tipy a triky představí zájemcům lektorka Renata Šmídová. Přijďte a zkuste si upéci vlastní perníček pro ozdobu či na pochutnání.

Pečení perníčků spojené s komentovanou prohlídkou výstavy nabízíme i jako doprovodný program pro školy, objednávky termínů jsou možné u vedoucí muzea na telefonu: 601 374 251 nebo si lze návštěvu rezervovat emailem:horovice@muzeum-beroun.cz.

Městské muzeum v Žebráku

Náměstí 89

Žebrák




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu