Adventní programy pro veřejnost – Beroun, Žebrák Hořovice

Přehled akcí - Beroun, Žebrák, Hořovice | 27. listopadu 2022 – 8. ledna 2023

BEROUN

Muzeum Českého krasu

Husovo nám. 87

Beroun

27. 11. 2022 – 1. 1. 2023Společně tvoříme berounský betlém

Tvořivý program pro děti i dospělé, při kterém se stanete spolutvůrcem velkého betlému s berounskými motivy. Vytvořte si vlastní postavu a vystavte ji v betlému, který bude v muzeu k vidění po celý advent. Předlohy postav a kulisy betlému v podobě berounského náměstí vytvořila známá výtvarnice Lucie Suchá. Lze také objednat na tel. 311 624 101 jako program pro školy. Běžní návštěvníci si program mohou vyzkoušet bez objednání v rámci návštěvy muzea. Cena 50 Kč/osoba (včetně návštěvy muzea).

27. 11. – Adventní jarmark

9 – 16 hod.

Trhy s originálními rukodělnými produkty, které v běžných obchodech nekoupíte. Přijďte si do muzejního geoparku pořídit vánoční dárky – šperky, tašky, kabelky, oděvní doplňky, dekorace, svíčky, koupelové soli, dřevěné svícny apod. a nasát tvořivou atmosféru od vynalézavých tvůrců.

Vstup 10 Kč

3. 12. – Perníčkování v muzeu

14 – 17 hod.

K adventu patří vůně perníku. Přijďte si do Muzea Českého krasu ozdobit perníčky, pomůže vám s tím zkušená perníkářka Renata Šmídová.

Cena 50 Kč

4. 12. – Mikuláš v muzeu

14 – 18 hod.

Čerti, Mikuláš a andělé zvou všechny děti do Muzea Českého krasu! Celé muzeum se promění v nebe a peklo. Dveře pekelné otevře sám mocný Lucifer, za branami nebe děti přivítá Mikuláš a jeho andělé je odmění balíčkem plným dobrot. Dopoledne rádi přivítáme školní skupiny, odpoledne bude určeno pro širokou veřejnost. Na tuto velmi oblíbenou akci je nutné se předem objednat na tel.: 774 950 671 nebo na emailu daniela.dolezalova@ddmberoun.cz. Neváhejte se přihlásit – kapacita je omezená.

Cena 150 Kč/dítě, 1 Kč/doprovod. V ceně je zahrnut vstup na akci a mikulášský balíček, který děti na konci dostanou jako odměnu.

11. 12. – Vánoční čaje s bylinkářkou

14 – 17 hod.

Sestavte si vánoční zahřívací čaj z bylin plných slunce, letní léčivé síly a vánočního zahřívacího koření. Namíchá si ho bylinkářkou a lékárnicí PharmDr. Dagmar Váňovou v krásném prostředí historické lékárny v Muzeu Českého krasu v Berouně. Domů si odnesete vánoční čajovou směs, která vám zpříjemní adventní čas nebo se hodí jako originální vánoční dárek. Pracovat budete s lipovým květem, meduňkou, třezalkou, diviznou, měsíčkovým květem, růží či echinaceou.

Cena 60 Kč

17. 12. – Vizovické pečivo a andělíčci z korálků

14 – 17 hod.

Vyrobte si andělíčka z korálků s paní Stadlerovou nebo vánoční ozdobu s paní Šímovou. Držitelka označení „Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje“ vás seznámí s vizovickým pečivem. Jedná se o ojedinělou lidovou technikou, která od doby svého vzniku nezměnila materiál ani pracovní postup. Naučíte se, jak těsto na vizovické pečivo připravit a propracovávat a vytvoříte si vlastní ozdobu na stromeček.

Cena 50 Kč

18. 12. – Výroba svícnu

14 – 17 hod.

Přijďte si vlastnoručně vyrobit vánoční svícen z jablka, koření a sušeného ovoce, kterým si doma navodíte příjemnou vánoční atmosféru. Akce je vhodná i pro malé děti s doprovodem.

Cena 50 Kč

1. 1. – Novoroční pochod stezkou Vojty Náprstka – vstup za 1 Kč

9.30 hod.

Projděte se srdcem Českého krasu po nejstarší dochované turistické stezce v ČR a jako bonus navštivte berounské muzeum a zdejší novou výstavu Český kras a jeho lidé. Účastníci tradičního pochodu, organizovaného TJ Lokomotiva Beroun, mohou na Nový rok navštívit Muzeum Českého krasu za 1 Kč.

HOŘOVICE

Muzeum Hořovicka

Starý zámek

Vrbnovská 27

Hořovice

3. 12. – výstava Kouzlo vánočních ozdob

otevřeno 10 – 16 hod.

Zahájení adventní výstavy, která představí vánoční ozdoby našich předků. V rámci výstavy budou představeny unikátní vánoční ozdoby nejen z naších muzejních sbírek, ale i z kolekce bratrů Peklákových. Ti se ve své dílně specializují na výrobu moderních vánočních dekorací, ale zároveň vytvářejí repliky historických vánočních ozdob a lucerniček ze 60. let. Vystaveny budou různé tvary foukaných ozdob, ale i korálkové figurky z Poniklé, které jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Chybět nebudou ani papírové dekorace či repliky historických tvarů a námětů. Ozdoby budou k vidění i na nazdobených vánočních stromečcích, umístěných v celé expozici. Zároveň si budete moci některé z nich zakoupit a vyzdobit si s nimi svůj vánoční stromeček.

otevírací doba

víkendy 3. – 4. 12. / 10. – 11. 12. / 17. – 18. 12. / 7. – 8. 1. 2023 a vánoční prázdniny 27. – 30. 12. 2022

vždy: 10 – 16 hod

Tvořivý doprovodný program (výroba vánočních ozdob) pro školy. Skupiny se mohou objednat na tel: 601 374 251 nebo na horovice@muzeum-beroun.cz

2. 12  – výstava Kouzlo vánočních ozdob – vernisáž

Zahájení výstavy.

16.30 hod.

3. 12. – Workshop – výroba vánočních ozdob

13 – 16 hod.

Výroba vlastních korálkových a drátkovaných ozdob pod vedením lektorky Kamily Jíchové. Volba námětu vhodně inspirována výstavou – hvězdičky, andělíčci, zvonečky aj.

Vstupné 50 Kč

7. 12. – Česko zpívá koledy

17 – 18 hod.

Zapojte se do společného zpívání vánočních koled s Muzeem Hořovicka na nádvoří Starého zámku v Hořovicích. Tradiční celorepubliková akce s Deníkem začíná v 18 hodin a probíhá ve spolupráci se ZUŠ Josefa Slavíka Hořovice. Před hudební produkcí jste od 17 hodin srdečně zváni na komentovanou prohlídku výstavy Kouzlo vánočních ozdob.

9. 12. – Vánoční koncert kytaristy Jana Matěje Raka

Přijďte se naladit na adventní čas za zvuku kytary a poslechu vánočních písní od klasického repertoáru (Ave Maria) až k lidovým koledám v podání kytaristy Jana Matěje Raka. Koncert pořádá Muzeum Hořovicka ve spolupráci se sborem Českobratrské církve evangelické, cena vstupenky je 150,-Kč. Předprodej vstupenek na www.goout.cz nebo na místě konání akce. Rezervace možná na tel. 601 374 251.

Místo konání:
modlitebna Českobratrské církve evangelické,
Valdecká ulice 408, Hořovice,
začátek v 19 hod.

18. 12. – Vánoční tvoření

13 – 16 hod.

Tvorba papírových ozdob rozličného tvaru a zdobení (malování) postaviček a zvířátek pod vedením zkušené lektorky Terezy Vlčkové. Během prohlídky výstavy Kouzlo vánočních ozdob získáte inspiraci pro originální motivy a můžete svými výtvory obohatit muzejní vánoční stromeček.

Vstupné 50 Kč

23. 12. – Předávání betlémského světla na Starém zámku v Hořovicích

14 – 16 hod.

Hořovičtí skauti poskytnou zájemcům plamínek betlémského světla, zapáleného v Jeruzalémě a rozšířeného mezi lidmi po celé Evropě. Přijďte si také s lucerničkou či svíčkou připálit světýlko a zapojte se do poselství této novodobé vánoční tradice. Během akce bude otevřena výstava Kouzlo vánočních ozdob v Muzeu Hořovicka.

ŽEBRÁK

Městské muzeum v Žebráku

Náměstí 89

Žebrák

Výstava Perníčkové Vánoce

otevírací doba

adventní víkend 26. – 27. 11. od 15 do 18 hodin

víkendy 3. – 4. 12. / 10. – 11. 12. / 17. – 18. 12. a vánoční prázdniny 27. – 30. 12. 2022
v čase 10 – 16 h.

Přijďte se ponořit do vůně i rozmanitosti perníčků – tradičního vánočního cukroví. Vystaveny budou historické dřevěné formy z muzejních sbírek, prezentovány budou také papírové perníkovky čili obrázky s tematikou čerta, Mikuláše i jiných postaviček používaných jako ozdoba dětských perníčků. Chybět nebudou ani recepty a pohledy zapůjčené sběratelkou Ilonou Voráčkovou. V rámci výstavy se uskuteční soutěž o nejhezčí perníček. Vaše výtvory – upečené v rámci doprovodného programu, nebo doma – budou opatřeny pořadovými čísly. O vítězích soutěže v jednotlivých kategoriích rozhodnou návštěvníci muzea – hlasováním při prohlídce výstavy nebo při účasti na doprovodném programu. Autoři vítězných perníčků získají titul Žebrácký perníkář 2022 a tematickou publikaci.

Tvořivý doprovodný program (Perníčkování) je určen pro školy. Skupiny se mohou objednat na tel: 601 374 251 nebo emailem na horovice@muzeum-beroun.cz

26. 11. – Perníčkové Vánoce – slavnostní vernisáž výstavy

15 – slavnostní vernisáž výstavy

15 – 19 – prohlídka výstavy a expozic muzea

Slavnostní otevření výstavy Perníčkové Vánoce se uskuteční v rámci kulturního programu k rozsvícení vánočního stromu na žebráckém náměstí. Akce ve spolupráci se ZUŠ a Kulturním klubem Žebrák.

50 Kč

30. 11. – Perníčkování – pečení z dřevěných forem

16 – 18 hod.

Vyzkoušejte si, jak připravovaly perníky naše prababičky. Výrobu perníčků tradičním způsobem pomocí replik dřevěných forem s různými motivy vám přiblíží muzejní pracovníci. Upečete si panenku, vojáčka či koníka, použité vzory vycházejí z tradičních lidových motivů, inspirovaných předměty z muzejních sbírek a prezentovaných na výstavě Perníčkové Vánoce.

50 Kč

10. 12. – Perníčkování – pečení z dřevěných forem

13 – 16 hod.

Vyzkoušejte si, jak připravovaly perníky naše prababičky. Výrobu perníčků tradičním způsobem pomocí replik dřevěných forem s různými motivy vám přiblíží muzejní pracovníci. Upečete si panenku, vojáčka či koníka, použité vzory vycházejí z tradičních lidových motivů inspirovaných předměty z muzejních sbírek a prezentovaných na výstavě Perníčkové Vánoce.

50 Kč

11. 12. – Perníčkování – pečení a zdobení perníčků

13 – 16 hod.

Vyrobte si vlastní perníčkové ozdoby na stromeček, upečte si figurky, ozdobte si jednotlivé postavy a sestavte si originální voňavý betlém. Účastníci se seznámí s technikami zdobení a s přípravou vhodné polevy i těsta.

50 Kč

16. 12. – Perníčkování – pečení perníkového svícnu a ozdob na stromeček

16 – 18 hod.

Vyrobte si perníčkový svícen nebo voňavou a chutnou ozdobu na vánoční stromeček libovolného tvaru. Tipy a triky představí zájemcům lektorka Renata Šmídová.

50 Kč

Změna programu vyhrazena.

Na berounském náměstí budou probíhat akce organizované městem Berounem https://www.berounsko.net/udalosti/berounsky-advent-2022/ a Městským kulturním centrem https://mkcberoun.cz/kalendar/detail/431.

Na dohled od muzea bude vánoční tržiště, kolotoč, kluziště, koutek se zvířátky a Ježíškova kancelář. Přijďte se ohřát a zabavit do Muzea Českého krasu.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu