Výstava Beroun: Jiří Vydra – Václav Talich, Spojeni hudbou

Výstava - Městská galerie Beroun | 19. 10.–17. 11. 2023

Muzeum Českého krasu výstavami připomíná letošní výročí 140 let od narození významného českého dirigenta Václava Talicha.


Jiří Vydra – Václav Talich, Spojeni hudbou

Městská galerie Beroun(Duslova vila, Politických vězňů 203)


Výstava představuje různá výtvarná zachycení Václava Talicha (busty, perokresby, akvarely, fotografie). Vystaveny jsou především cenné grafiky a akvarely Huga Boettingera, kterého pojil s V. Talichem osobní vztah. Kromě toho si můžete prohlédnout také portrétní snímek Václava Talicha pořízený známým fotografem Františkem Drtikolem. Dále bude k vidění také obraz berounského malíře Karla Patáka a samozřejmě také busty sochaře Jiřího Vydry.

Sochaře Jiřího Vydru a dirigenta Václava Talicha pojí víc než busta, na níž Jiří Vydra zachytil podobu Václava Talicha. Kurátorka výstavy Mgr. Jana Marečková říká: „Pro Václava Talicha byla hudba nikdy nekončícím hledáním. Proces, který není nikdy dokončen. Jedno provedení skladby je pouze nakročení na cestě, která vede stále dál. Hledání je charakteristické i pro dílo Jiřího Vydry. Cesta za portrétní bustou Václava Talicha je lemována mnoha pokusy a proměnami ve snaze o nalezení autentického výrazu. Podobně se o to snažil také Václav Talich v hudbě.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu