Výstava Hořovice: Retro Vánoce

Výstava | 2. prosince 2023 – 7. ledna 2024

Výstava Retro Vánoce

Muzeum Hořovicka

2. 12. 2023 – 7. 1. 2024

Adventní výstava v prostorách Starého zámku v Hořovicích připomíná prostřednictvím předmětů zapůjčených od sběratelky Ilony Voráčkové minulost poměrně nedávnou. Zastoupeny jsou vánoční dekorace, ozdoby, i typické a oblíbené vánoční dárky, plnící přání dětí i dospělých.

Letos uplyne rovných 800 let od prvního veřejného betlému Františka z Assisi, který poblíž italského Greccia naaranžoval scénu připomínající událost Ježíšova narození i s živým volkem a oslíkem. Betlém inspirovaný Josefem Ladou nebo malovaný rozkládací z papíru jsou na výstavě také zastoupeny, ale jak její název Retro Vánoce napovídá, věnuje se především období 2. pol. 20. století.

Děti i dospělí měli svá přání na vánoční dárky a s touhou očekávali hračky v podobě her nebo knížek, vzpomínky na dětství navodí používané formičky na pečení vánočního cukroví. Se zájmem se lidé věnovali také posílání vánočních pohlednic, jejichž oblíbené motivy se do současnosti příliš nezměnily. Objevují se často větvičky, svíčky, zdobené kouličky nebo betlémy, z vystavených obrázků dominuje námět vánočního stromečku s balíčky či recepty.

Některé předměty jako promítačky na diapozitivy, digitální hry, elektrické vláčky či klasické dobrodružné romány dnes již z obchodů téměř vymizely či ustoupily moderním trendům. Co si představí nyní děti pod označením mončičák, který bude na výstavě také k vidění? Toto neobvyklé slovo skrývá postavičku různé barvy připomínající provedením rozvernou opičku či jiné podobné zvířátko někdy vydávající dokonce pískavý zvuk.

V muzejní expozici najdete i několik tradičně nazdobených stromečků s oříšky, háčkovanými ozdobami nebo oblíbenými a hojně používanými tzv. fóliáky (stříbřitě lesklé figurky).

Vánoční výstava je umístěna v prostoru stálé expozice Muzea Hořovicka. Pro školní skupiny a po předchozím objednání se můžete účastnit doprovodného programu a vyzkoušet si výrobu vlastní korálkové ozdoby v podobě andílka.

Otevřeno:

Víkendy 2.–3. 12. / 9.– 10. 12. / 16.–17. 12. 2023 / 6.–7. 1. 2024

Vánoční prázdniny 27.–31. 12. 2023

vždy v čase 10–16 hodin

Vernisáž se koná v pátek 1. 12. 2023 od 17 hodin.

Výstavu je možné navštívit také mimo uvedenou otevírací dobu, objednání návštěvny je nutné na tel. 601 374 251 nebo na e-mailu horovice@muzeum-beroun.cz

Muzeum Hořovicka

Vrbnovská 27

Hořovice




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu