Výstava Žebrák: Vánoční zvyky a tradice

Výstava | 2. prosince 2023 – 7. ledna 2024

Městské muzeum v Žebráku

2. 12. 2023 – 7. 1. 2024

Letošní adventní výstava v prostorách žebráckého muzea přibližuje vybrané vánoční zvyky, které mnozí z nás dosud rádi praktikujeme a s nostalgií se k nim vracíme. Původem tyto tradice vycházejí z magie přírody, ale v současnosti jsou spojeny především s křesťanskou atmosférou vánočních svátků i lidovými obyčeji našich předků.

Na výstavě Vánoční zvyky a tradice v prostorách Městského muzea v Žebráku se seznámíte i se štědrovečerními zvyky a poté si je sami u slavnostní tabule vyzkoušíte. Ve vitrínách najdete ukázku betlémů z muzejních sbírek, pohlednice s dobovými recepty na cukroví, formičky na pečení či vánoční korálkové ozdoby z Poniklé, naší tradiční řemeslné výroby zapsané na seznamu UNESCO.

Víra a náboženství spojilo původně pohanské zvyky s činy svatých, a proto dnes dětem naděluje dárky Ježíšek a laskominy přináší svatý Mikuláš v doprovodu čerta a anděla. Osoba Mikuláše je spojena s reálnou postavou biskupa, který činil mnoho dobrých skutků a obdarovával chudé a potřebné. Zajímavý je také příběh svaté Barbory, patronky horníků či dělostřelců, s níž jsou spojeny větvičky třešní zvané barborky.

Jistě znáte rčení „Lucie noci upije, ale dne nepřidá“. I tato lidová moudrost se váže k období zimního slunovratu. Svátek připadající dnes na 13. prosince je spojen s osobou křesťanské světice svaté Lucie, patronkou slepců. Postavy bíle oděných dívek obcházely v minulosti příbytky a venkovská stavení při čemž kontrolovaly hospodyňkám úklid v domácnosti.

Také svatý Ondřej, původem rybář a jeden z Ježíšových učedníků, je v lidové kultuře spojen s věštbou svobodných dívek a chlapců na jejich budoucí partnerské štěstí. Proto je stal symbolickým patronem nevěst a jeho církevní svátek je slavený 30. listopadu.

S postavou svatého Štěpána, mučedníka z oblasti Jeruzaléma, je spojena zejména dětmi oblíbená koleda na druhý vánoční svátek. V knihách i zpěvnících často spojená s textem „Nesu, nesu koledu, upadl jsem s ní na ledu,…“

Tyto a další zvyky vám přiblíží probíhající adventní výstava.

Otevřeno:

Víkendy: 2.–3. 12. / 9. –10. 12./ 16. –17. 12. 2023 /6. –7. 1. 2024

Vánoční prázdniny 27. –31. 12. 2023

vždy v čase 10–16 hodin

Vernisáž v sobotu 2. 12. 2023 od 15 hodin

Po dohodě možno výstavu navštívit taky mimo uvedenou otevírací dobu.

Kontakt: horovice@muzeum-beroun.cz, telefon 601 374 251




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu