Skončila výstava představující barokního mistra

Unikát | povídání o muzejních sbírkách

Dlouhodobý projekt Jan Václav Spitzer (1711-1773), 300 let malíře pozdního baroka přilákal do Muzea Českého krasu v Berouně mnoho návštěvníků. K vidění byly krásně restaurované obrazy a každý návštěvník jim mohl zkusit porozumět. Rozměrná plátna byla vystavena vůbec poprvé. Všechny obrazy ze sbírek muzea a život Jana V. Spitzera představí v brzké době vydaný katalog. Část pláten zůstane také vystavena v prostorách expozic muzea. Pomozte nám zhodnotit tento výstavní projekt. Těšíme se na vaše reakce v diskuzi pod článkem.

Výstava si kladla za cíl představit veřejnosti práci tohoto činorodého tvůrce nejen v oblasti středních Čech. O obrazech Jana Václava Spitzera je obecně známo, že jsou považovány za srozumitelné i pro dnešního člověka. O tom se koneckonců běžní návštěvníci i školní výpravy přesvědčili. Citujme několik zápisů z návštěvní knihy:

„Děkujeme za pěkný prožitek z výstavy. Je velmi pěkně koncepčně zpracovaná a pan průvodce nás upozornil na mnoho zajímavých detailů.“

„Tisíceré díky za silný umělecký zážitek.“

„Berounské muzeum každý rok překvapí zajímavou výstavou.“

„Děkujeme za velmi poučnou výstavu i vyprávění pana průvodce.“

„Zde je radostí chodit do muzea. Děkujeme.“

Fotografie z poslední komentované prohlídky

Pojetí výstavy, které nenudilo…

Výstava byla plná příběhů. U každého plátna bylo možné si přečíst něco o životě zobrazeného světce nebo třeba jen přeložený latinský nápis z obrazu. Nezapomnělo se ani na dětské návštěvníky, kteří mohli v muzejním ateliéru
porozumět duchu barokní doby z jiného úhlu. Zjistili, co je to atribut. Jaká byla v této době móda. Vyzkoušeli si, jaké to je nosit dobovou kudrnatou paruku. V závěru zapojili i svou fantazii.

Výstava v Muzeu Českého krasu (Husovo náměstí 87, Beroun) probíhala od 27. října 2011 do 19. února 2012.





| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu