Mezinárodní den muzeí: vstup zdarma + akce Žebrák a Hořovice

Mezinárodní den muzeí | 18. května 2019

Na 18. květen připadá každoročně oslava Mezinárodního dne muzeí. Muzeum Českého krasu v tento den nabízí vstup zdarma do všech svých objektů. Kromě toho se uskuteční hned tři akce u příležitosti MDM.

Návštěvníci si budou moci bezplatně prohlédnout výstavy a expozice v Jenštejnském domě, Geopark Barrandien a Horní bránu v Berouně. Volný vstup bude v sobotu také do Městského muzea v Žebráku a do Muzea Hořovicka.

V Berouně mají navíc na programu komentovanou prohlídku nově zahájené výstavy Acháty a křemeny – krása skrytá v kamenech, která představuje nejkrásnější polodrahokamy z regionálních nalezišť. Výstavou provede její kurátor a jeden z autorů, geolog MČK Mgr. Pavel Bokr. Komentovaná prohlídka začne v 10 hodin.

V Žebráku se uskuteční workshop o panenkách v souvislosti s probíhající výstavou Hračky našich rodičů aneb kdo si hraje, nezlobí. Workshop povede paní Jiřina Havlová z Plzně – sběratelka panenek a pokojíčků pro panenky. Hračky z její sbírky lze vidět v rámci zmíněné výstavy. Během odpoledne proběhne komentovaná prohlídka výstavy s výkladem o zajímavých exponátech. Na příkladech rozbitých či poničených starých panenek se návštěvníci dozvědí vše o postupech jejich oprav a zpětného navracení původní podoby. Bude možné se seznámit se všemi radostmi i úskalími, která k sběratelstvím panenek patří. V průběhu workshopu bude dán prostor na otázky zájemců a následnou diskuzi o historických hračkách. Návštěvníci mohou přinést vlastní panenku či hračku a zeptat se na její určení či na zajímavosti s ní spojené. Akce bude probíhat v čase 13 – 15.30 hodin.

Muzeum Hořovicka si připravilo komentovanou prohlídku a přednášku k aktuální výstavě Historie Sirkařství na Hořovicku v podání člena Českého filumenistického svazu Luďka Trejbala, která bude spojena s prezentací dobových fotografií a pramenů. Začátek je v 16.30 h.

Mezinárodní rada muzeí (ICOM) ustanovila Mezinárodní den muzeí v roce 1977 s cílem upozorňovat širokou veřejnost na roli muzeí v rozvoji celé společnosti. Akce mohou probíhat v rámci jednoho dne, víkendu nebo celého týdne. Cílem je setkat se v muzeu na základě hesla „Muzeum jako významný prostředek kulturní výměny, vzájemného obohacování kultur a rozvoje vzájemného porozumění, spolupráce a míru mezi národy.“




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu