V muzejní Galerii ve výloze vystavují účastníci malířských workshopů Barvy duhy skryté v kamenech

Galerie ve výloze - Barvy duhy skryté v kamenech | červen 2021

V muzejní Galerii ve výloze vystavují účastníci malířských workshopů Barvy duhy skryté v kamenech

Ve výloze Jenštejnského domu, sídla Muzea Českého krasu, si přímo z berounského Husova náměstí můžete prohlédnout obrazy, které v muzeu vznikly v průběhu roku 2020 při sérii výtvarných workshopů. Ty v muzeu již třetím rokem vede akad. mal. Lucie Crocro. Loňský cyklus malířských kurzů nesl název Barvy duhy skryté v kamenech. Celkem se uskutečnila čtyři setkání, při kterých zájemci o výtvarné umění pod vedením zkušené umělkyně poznávali imaginaci barev v nitru kamenů a zkoušeli hledání osobní barevné kompozice.

Koncept semináře navazuje na umělecké kurzy, které jsem vedla v roce 2019 v Muzeu Českého krasu v Berouně ve spolupráci se spolkem Femancipation pro studenty pedagogiky a pro veřejnost. Účastníkům byly nabídnuty různé techniky kresby a malby, tematicky byly kurzy orientovány na výtvarné studium rostlin. Loni byla vzhledem k zaměření muzea série workshopů orientována na souvislost barev a geologie. Každé setkání bylo věnováno jedné barvě, součástí bylo také krátké povídání o minerálních pigmentech a jejich využití ve výtvarném umění, které si připravili muzejní odborníci. Geo – slovo mající význam Země, zemský, vybízelo poskytnout účastníkům cyklus zaměřený na pigmenty anorganického původu v uceleném barevném rozsahu, “ vysvětluje Lucie Crocro.

V každé z tříhodinových lekcí převládala jedna z barev duhového spektra – červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, fialová. Obsahem a směřováním jednotlivých lekcí byla výuka kresebných technik a pastelu na barevném podkladu. Jednotlivé barvy vždy definovaly barevný pigment, kterým byl zabarven podkladový papír pro černobílou kresbu uhlem a barevné kresby pastelem.

„V letošním roce oblíbené malířské workshopy s paní Crocro pokračují pod názvem Kámen, nůžky, papír. Vyzkoušíte práci s modely, převážně se zátišími, inspirovanými různými kameny,“ doplňuje Lenka Stelšovská, produkční MČK

Projekt Muzea Českého krasu s názvem Galerie ve výloze proměnil jednu z výloh Jenštejnského domu, která je jinak běžně používána pro propagaci aktuálních muzejních výstav, v improvizovanou minigalerii. Přímo v centru města tak máte možnost prohlédnout si díla místních výtvarníků. Prezentace děl regionálních umělců se ve výloze střídají po dvou týdnech. Předchozí výstavy byly věnovány kladensko-berounské výtvarnici Alině Slee, místnímu pábiteli Tomáši Šmejkalovi, pedagogovi berounské SPgŠ Tomáši Petříčkovi, knižním ilustracím Kameela Macharta, výtvorům žáků berounské ZUŠ Václava Talicha, které vznikly při distanční výuce a kresbám přírody od Jana Kobyláka.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu