Bylinkářská vycházka – Koněprusy

Komentovaná vycházka | 14. srpna 2022, 9–12 hod.

V srpnu se uskuteční další bylinkářská vycházka s lékárnicí a zkušenou znalkyní bylin paní Váňovou.

Tentokrát povede okolím Koněprus a seznámíte se při ní s bylinkami vrcholného léta.

Účastníci poznají diviznu, tajemné verbascum, které vládne srpnovému období keltského slunečního boha Lugha. Je to čas sklizně a zrání. V teplomilných bylinách, které zde v této době na vápencovém podloží Českého krasu zrají a kvetou, je velké množství voňavých silic, které krásně voní. Ucítíme mateřídoušku, uvidíme zlaté stvoly divizen a zlatobýlu  Projdeme se z Koněprus po Zlatém koni místy, kudy se podle pověsti proháněla pradávna bohyně Kotýz,říká o vycházce lektorka.

Dále se dozvíte, jak tyto rostliny mohou prospět vašemu zdraví. Lektorka také přiblíží, jak bylinky správně trhat a skladovat a jak z nich vyrábět masti a tinktury.

PharmDr. Dagmar Váňová

Vystudovala Farmaceutickou fakultu UK, získala doktorát z Klinické farmacie. V Řevnicích 15 let provozovala soukromou lékárnu U Stříbrné hvězdy. V roce 2022 absolvovala garantovaný kurz České lékárnické komory se zaměřením na léčivé rostliny. Již tři roky nabízí své výrobky v bylinářském stánku na farmářských trzích v Dobřichovicích a v Černošicích. Je žačkou sestry Damiány, která působila na Velehradě.

Sraz na autobusové zastávce Koněprusy v 9.00, cena 120 Kč/osoba. Předchozí rezervace není nutná, prodej vstupenek na místě.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu