Sochy mluvící vtipem, obrazy z dalekých zákoutí

Rozhovor | tip na výstavu

Viktor Žuk (nar. 1964) a Nadija Katernoga (nar. 1965) jsou již pravidelnými účastníky hrnčířských trhů v Berouně. Díky keramice, která dokáže svým osobitým pojetím a vtipem upoutat, se u jejich stánku na chvíli pozastaví snad každý návštěvník nebo turista. V České republice bydlí již přes patnáct let. Inspirací je jim příroda. Prostřednictvím jejich díla, zvláště keramiky, se snaží směrovat fantazii diváků směrem k pohádce. Letos máte možnost setkat se s jejich uměním nejen na této akci, ale i v rámci výstavy Muzea Českého krasu. Ta bude zahájena při hrnčířských trzích a potrvá až do 2. 10.

Jste pravidelnými účastníky hrnčířských trhů? Po kolikáté se již účastníte?

Ano, trhů se účastníme vždy s nadšením. Letos to bude již po desáté.

Od kdy se věnujete výtvarné tvorbě? Kde hledáte náměty?

Už od mládí, kdy jsem studoval Střední uměleckou školu v Kyjevě. S přáteli výtvarníky a dalšími umělci jsem se podílel na založení skupiny Stroncium 90, která upozorňovala na stále trvající nebezpečí jaderné katastrofy. S touto skupinou, zejména mladých lidí, jsme pořádali také hudební festivaly a koncerty, na kterých se vystavovala naše výtvarná díla. Ve své tvorbě se snažím zachycovat život a radost z něj.

Odkud pocházíte?

Jsem z oblasti postižené černobylskou havárií atomové elektrárny. Do České republiky jsme se přestěhovali v roce 1988. S manželkou Nadijou Katernogou, která se také věnuje výtvarnému umění, máme ateliér v Odoleně Vodě u Prahy.

Jaká díla společně vytváříte?

Jedná se o keramiku, ale i o obrazy. V obrazech jdeme každý svou cestou. Já se věnuji abstrakci a vyobrazení africké krásy. Nad’a maluje květiny. Jsou to olejomalby i smíšené techniky na plátně.

Jaké exponáty představíte na berounské výstavě? Půjde jen o dekorativní plastiku?

Na výstavě kromě plastik uvedeme také malou sbírku afrických portrétů a evropských květů.

Bude na výstavě nějaká plastika, na kterou byste zvlášť upozornil?

Z plastik je to určitě kompozice Ufoni. Odkud se vzali? Odpověď možná nalezneme v naší budoucnosti. (smích)

Bude výstava uspořádána nějak tematicky nebo půjde o retrospektivu?

Přesně tak. Jedná se o průžez posledními deseti lety naší tvorby.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu