AKTUÁLNÍ VÝSTAVA: Kouzlo vánočního stromku

Vernisáž | 28. 11. 2019 - 5. 1. 2020

Až do Tří králů můžete v Muzeu Českého krasu vidět novou výstavu věnovanou tradici a historii zdobení vánočního stromku, jednoho z nejvýraznějších symbolů současných Vánoc. Jeho podoba, význam i rozšíření však doznaly v průběhu času mnoha proměn, se kterými vás seznámí výstava s názvem Kouzlo vánočního stromku.

Před cca 200 lety byl stromek velmi neobvyklou součástí vánočních tradic. První ozdobený vánoční stromek byl v Čechách doložen roku 1812, kdy ředitel Stavovského divadla Johann Karl Liebich připravil pro své přátele překvapení a společenskou atrakci. Pozval je k ozdobenému vánočnímu stromku, pod nímž na ně čekaly i drobné dárky. Významnou tradicí, která se českém, resp. československém prostředí objevuje po vzniku samostatného státu, jsou též tzv. vánoční stromy republiky, spojené s charitativní činností ve prospěch chudých a opuštěných dětí.

Vánoční stromek je opředen kouzlem, jímž se mohou nechat alespoň na chvilku unést i návštěvníci všech věkových kategorií, pro něž je připraveno v rámci výstavy mnoho lákadel, včetně působivé přehlídky vánočních ozdob nejrůznějších materiálů i tvarů.

Vernisáž výstavy, která je uspořádána ve spolupráci s Muzeem jižního Plzeňska v Blovicích, proběhLA ve čtvrtek 28. listopadu 2019 od 17 hod. v Jenštejnském domě, Husovo nám 87, Beroun. K vidění bude až do 5. ledna 2020.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu