Program listopad

Přehled akcí | listopad 2023

VLASTIVĚDNÁ VYCHÁZKA KUBLOV – VELÍZ

5. listopadu 2023, 9.30 hod.

Program – návštěva rodného domku skladatele Josefa Leopolda Zvonaře, vycházka po stopách historie na vrchu Velíz (témata: Přemyslovci, kníže Jaromír, archeologický výzkum v prostoru dnešního kostela a bývalého probošství, legendami opředená Bílá skála a novodobá socha slovanského boha Velese). Sraz: Kublov, zastávka Slovanka, 9:30. Cena 50 Kč, vstupné do pamětní síně a kostela bude vybíráno na místě zvlášť. Délka vycházky: cca 3 km, časová náročnost 2,5 hodiny. Rezervace není nutná.

Kublov


VÁCLAV TALICH

7. a 8. listopadu 2023

Krátkodobá komorní výstava nabídne jedinečnou možnost spatřit předměty z Talichovy pozůstalosti. K vidění budou například slavnostní i denní taktovky, housle, vybrané řády a ocenění, koncertní frak, zápisníky, notové záznamy, ale i ukázky korespondence, doklady, brýle či jiné předměty osobní povahy. Součástí bude také Talichův pracovní stůl ze soukromé sbírky jeho vnuka Michala Dejmala, jehož

zpřístupnění pro veřejnost je zcela výjimečné. Výstava se koná jako doprovodný program Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun. Město Beroun vyhlásilo rok 2023 rokem Václava Talicha.

Beroun


PŘEDNÁŠKA KATEDRÁLA SV. VÍTA: KAMENY A OSUDY LIDÍ

9. listopadu 2023, 18.00 hod.

Přednáška o architektuře a umělecké výzdobě, o nejranějších dějinách největšího českého svatostánku, o osobnostech, které v místě působily, i o hudbě a liturgii, které v průběhu více než tisícovky let rozeznívají chrámové zdi. Přednášející: prof. PhDr. David Eben, Ph.D. (FF UK) a Mgr. Jana Maříková Kubková, Ph.D. (AV ČR). Akce z cyklu Setkávání v muzeu se koná s podporou města Berouna. Vstupné 30 Kč/plné, 20 Kč/snížené. Rezervace není nutná.

Beroun


BYLINKÁŘSKÝ WORKSHOP – MASTI

12. listopadu 2023, 14–17 hod.

Bylinkářský workshop s bylinkářkou a lékárnicí PharmDr. Dagmar Váňovou bude zaměřený na přípravu bylinných mastí různými způsoby. Seznámíte se s léčivými účinky kořene kostivalu, ze kterého se naučíte vyrábět účinnou mast na klouby. Dozvíte se také vše o přípravě mastí z olejových výluhů a včelího vosku. Rezervace na tel. 601 374 246 nebo na emailu pokladna@muzeum-beroun.cz nutná (kapacita omezená). Cena 250 Kč/osoba

Beroun


ADVENTNÍ JARMARK V GEOPARKU

25. listopadu 2023, 9–16 hod.

Trhy s originálními rukodělnými produkty, které v běžných obchodech nekoupíte – ručně vyráběné šperky (textilní šperky, origami šperky apod.), móda, tašky, bytové dekorace a textil, dětský sortiment, ručně vyráběné hračky pro psy, tácy a obrazy z epoxidové pryskyřice, vinuté perle, oblečení pro panenky Barbie, bylinné výrobky (kosmetika, dekorace). Z pochutin si budete moci koupit klobásky a další občerstvení podle starých rodinných receptů, perníčky, francouzské makronky nebo palačinky. Vstupné 10 Kč.

Beroun


VÝSTAVY

ČESKÝ KRAS A JEHO LIDÉ

listopad a prosinec 2023

Výstava přibližuje zdejší chráněnou krajinnou oblast pohledem geologa, archeologa, historika a přírodovědce. Vydejte se na historické putování člověka Českým krasem, místem pro život, práci, zábavu i poznání.

Beroun

Program si můžete stáhnout zde: listopad_MČK_program.




| Vytisknout tiskovou zprávu Vytisknout tiskovou zprávu